Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade

U Livnu se u utorak održava Business Forum Livno 2018 na kojem će biti predstavljena zaklada Linnovate, čija je osnovna zadaća uspostava tehnološkog parka i stvaranje perspektivnije budućnosti za mlade u Livnu i okolici.

Uoči početka konferencije jedan od osnivača Linnovatea Marin Jozić kazao je kako je cilj zaklade izgradnja inovativnog poslovnog okruženja za stvaranje perspektivnije budućnosti kako bi se mladima ponudila alternativa, odnosno mogućnost kreiranja samostalne i neovisne budućnosti, a rad zaklade temeljit će se na podršci edukaciji, poduzetništvu, izvozu, te financiranju.

– Za iseljavanje mladih iz Livna i okruženja ne treba svu krivicu prebacivati na politiku. Svi smo zajednički odgovorni za taj problem i moramo se svi uskladiti i raditi da se napravi pozitivno okruženje gdje bi mladi mogli napraviti svoje karijere – istaknuo je Jozić, osnivač softverske tvrtke Cox 4.

Među suosnivačima zaklada Linnovate je inovator i poduzetnik te osnivač kompanije Rimac Automobili Mate Rimac, koji je kazao kako mu je želja pomoći mladima koji žive na ovim prostorima da tu ostanu i razvijaju svoje potencijale.

– Imam puno prijatelja, fakultetskih obrazovnih osoba koji nisu našli posao u Livnu te su svoj životni put nastavili u državama zapadne Europe gdje rade na građevini, transportu… Želim da se to manje događa i zato smo danas u Livnu da pomognemo mladima, da im pružimo pomoć u počecima, bilo savjetima, infrastrukturom, financijama, a kasnije i u drugim izazovima – istaknuo je Rimac.

On je u ovaj projekt do sada uložio 30.000 eura vlastitog novca i tu ne planira stati.

– Čim krenu s poduzetničkim projektima očekivati je od mene i veća sredstva. Osobno ću financirati najbolje projekte, ali treba raditi na tome da se i drugi poduzetnici uključe i pripomognu u radu zaklade – kazao je Rimac.

Za početak je otvoren poslovni inkubator površine 300 metara četvornih, koji će budući poduzetnici moći koristiti kroz razne programe inkubacije, a sljedećeg mjeseca s radom bi trebao početi i Tehnološki park s 30 do 100 radnih mjesta.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Stipe Čelar naglasio je kako treba mijenjati navike mladih ljudi, posebno negativistički pristup oko kreiranja vlastitog posla.

Gradonačelnik Livna Luka Čelan obećao je pomoć ovom projektu, kazavši kako će ta pomoć biti i financijska.

Dodao je kako se nada da će Tehnološki park preokrenuti negativne trendove u gradu i županiji.

Biznis.ba / FENA