Matić: Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika počinje s radom

Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik (BNT -TMiH) počinje s radom, s obzirom na to da je radnicima istekla mjera samoizolacije, a epidemiološka situcija ocijenjena povoljnom, potvrdio je ministar zdravstva Srednjobosanske županije (SBŽ) Anto Matić.

– Imamo mišljenje Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a da je epidemiološka situcija u tvornici povoljna i od danas ona počinje raditi. Kompanija “Binas” iz Bugojna je još pod upitnikom i čekamo dodatne informacije – kazao je novinarima Matić, nakon izvanredne sjednice županijske Vlade.

Kako je rečeno, direktori tvornica iz Novog Travnika i Bugojna, kojima je potvrđen koronavirus, ostaju u samoizolaciji dok im, prema protokolu, uzastopni testovi ne budu negativni.

Na upit novinara da li je Vlada SBŽ-a dobila odgovor na dopis koji je, prije nekoliko dana, uputila kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, Matić je kazao da reakcije još nema.

Dopisom je Vlada zatražila pojašenjenje od kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru, u vezi s eventualnim prijemom pacijenata oboljelih od koronavirusa, s obzirom na to da bolnice u SBŽ-u nemaju infektivni odjel.

– Taj odgovor nije stigao i još čekamo, a ovih dana ćemo ponovno poslati urgenciju. Mi smo suosnivači kliničkih centara u Mostaru i Sarajevu i može se reći da oni u tom smislu imaju i obavezu prema nama – istaknuo je Matić.

Koronavirusom u SBŽ-u zaražena je 21 osoba, a rješenja o samoizolaciji, do sada, su uručena za oko 3.360 osoba.

(FENA)