Matthew Palmer: Velike promjene se dešavaju u Brčkom

U službenoj posjeti Distriktu Brčko u utorak je boravio zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer, koji se sastao s gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem, predsjednikom brčanske Skupštine Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Ivom Filipovićem, a sastanku sa zvaničnicima Distrikta prisustvovao je i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Čelnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH obišli su s Palmerom Javno preduzeće “Luka Brčko”, gdje je započela rekonstrukcija i modernizacija jedine riječne luke u BiH koja će, kako je navedeno, povećati konkurentnost Brčko distrikta BiH u privrednom razvoju.

Projekt modernizacije “Luke Brčko” obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko, saopćili su iz Vlade Distrikta.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer istakao je da je zadovoljstvo i čast biti u prvoj posjeti Brčkom, gdje se, kako je naveo, dešava mnogo zanimljivih promjena.

“Ovo je moja prva posjeta ali ne i posljednja. Mnogo napretka je postignuto, a Luka je još jedan pokazatelj toga. Tu je i izgradnja autoputa i mosta na čemu su dogovori u toku. Koliko god je važan razvoj teške infrastrukture, jednako su važni događaji koji se tiču takozvane lake industrije, nedavno usvojeni propisi u oblasti regulisanja sukoba interesa i o javnom okupljanju što je još jedan pokazatelj da su lideri u Brčkom u stanju da se okupe oko istog stola, postignu kompromis i dogovor za boljitak svih građana”, istakao je Palmer.

On je dodao da predstoji mnogo posla, ne samo za Brčko distrikt, nego i za ostatak BiH, koji se odnosi na posvećenost njenih lidera u borbi protiv korupcije, a u tome će im, kako je naveo, međunarodna zajednica i SAD biti jaka podrška.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je Palmer prepoznao aktivnosti koje se preduzimaju u Brčkom u zadnje vrijeme, a koje podrazumijevaju uspostavu institucija koje se bave sprečavanjem sukoba interesa i borbom protiv korupcije, zalaganje aktuelne vlasti na realizaciji krupnih projekata infrastrukture i poslovnih inicijativa privatnih investitora koji žele ulagati na ovom području.

“Ovo je jedini grad, koji nije glavni grad neke države, u koji je Palmer došao i mi to prepoznajemo kao svojevrsnu podršku politikama koje provodimo. Ovakve posjete šalju poruku javnosti da ovaj prostor ima važan strateški značaj i radujem se što međunarodna zajednica prepoznaje potencijal Brčko distrikta BiH, kako za BiH, tako i za region”, zaključio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je današnja posjeta svojevrsno priznanje za aktivnosti i rezultate koji su ostvareni na prostoru Distrikta Brčko u protekle dvije godine. On je istakao da je specijalni američki izaslanik za Balkan iskazao interes za buduće planove i aktivnosti lokalnih struktura vlasti.

“Pri tome je iskazao interes za perspektive distrikta po potpunom okončanju međunarodne supervizije jer je jasno da ni distrikt ni BiH ne mogu u evropske integracije sa institucijom ili upravljačkim mehanizmom koji dolazi iz međunarodne zajednice u obliku organizacije kao što je OHR. Oni su jasno najavili da će nastaviti da pružaju podršku Distriktu, procesnim aktivnostima koje se dešavaju na ovom prostoru i istakli da očekuju pozitivne promjene, i na nivou BiH, kada je u pitanju postizanje političkog konsenzusa oko ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva”, zaključio je Milić.

( FENA)