Mercator u prvih devet mjeseci 2018. zabilježio duplo bolje rezultate nego prošle godine

Rezultati operativnih aktivnosti su više nego duplo bolji sa ostvarenim prometom od 35,8 miliona eura za period januar – septembar 2018. godine, što je za 21,8 milion eura više u odnosu na prošlu godinu. Kompaniija “Poslovni sistem Mercator” d.d. je također zabilježila rast profita prije kamata, poreza i amortizacije i to od 56,6 miliona eura, što je više za 3,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. Vlasnička firma Mercator grupacije je uspješno poslovala u periodu od januara do septembra, ostvarujući profit od 14,5 miliona eura.

Merkator grupacija je uspješno poslovala u period januar – septembar 2018. godine, sa ostvarenim profitom od 8,9 miliona eura što je rast od 19,4 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

“Prihodi od operativnih aktivnosti su se znatno poboljšali i za prvih devet mjeseci 2018. godine iznosili su 35,8 miliona eura, što je poboljšanje od 21,8 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine. Mercator grupacija je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1.617,3 miliona eura, što je za 1,6 posto više u odnosu na isti period u prošloj godini”, izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator grupacije.

Nova strategija, novi koncept poslovnica, renoviranje prodajnih mjesta i poboljšana kompetitivnost usluga su pozitivno doprinijeli glavnim aktivnostima grupacije. Prihodi od maloprodaje čine 78,7 posto ukupnih prihoda. Isti prihodi su zabilježili rast od 0,5 posto u Sloveniji, državi koja je i dalje najvažnije tržište za Mercator grupaciju, u odnosu na isti period prošle godine.

“Rast je ostvaren pored činjenice da je zabilježen znatan pad udjela Mercatorove maloprodaje na tom tržištu. Mercator grupacija će i dalje ostati fokusirana na svoju glavnu djelatnost, a poboljšanje profitabilnosti će ostati glavni cilj”, kažu iz Marcatora.

Neto finansijski dug grupacije je iznosio 738,7 miliona eura 30. septembra 2018. godine, što je manje za 11.2 posto ili za 93,3 miliona eura u odnosu na prošlu godinu.

“U 2018. godini Mercator nastavlja redovno izmirivati obaveze prema poslovnim i finansijskim partnerima”, tvrde iz kompanije.

U prvih devet mjeseci ove godine, Mercator je investirao više od 19 miliona eura u stalna sredstva, dok su divesticije iznosile 17,8 miliona eura i činile su ih prodaje zgrada, postrojenja i opreme. Mercator je kupio 13 novih maloprodajnih jedinica, čime je proširio bruto maloprodajnu površinu za 6.923 m2. Pored toga, obavljene su sve neophodne aktivnosti za prodaju deset šoping centara u Sloveniji (proces monetizacije), i potpisan je ugovor za njihovu prodaju u oktobru tekuće godine.

“Mercator ostaje fokusiran na kupce na način da će nastaviti nuditi moderno okruženje za kupovinu, bogat izbor FMCG proizvoda i poboljšan odnos između lokalnih i regionalnih dobavljača, sve u svrhu poboljšanja lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja”, saopćeno je iz kompanije.

Biznis.ba / Klix