Milić: Postignut dogovor s Republikom Srpskom o cijeni električne energije

Postignut je dogovor o cijeni električne energije za Brčko distrikt BiH za 2019. godinu, koja iznosi 9,65 feninga po kilovatu, dok je prošle godine ona je iznosila 9,50 feninga, izvijestili su u petak iz Vlade Brčko Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izrazio je zahvalnost i naveo da zahvaljujući razumijevanju uprave Elektroprivrede Republike Srpske na čelu s v.d. ravnatelja Lukom Petrovićem, ministru energetike u Vladi RS-a Petru Đokiću pa i samom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nastavljen trend uspješnog dogovaranja s Republikom Srpskom u svezi s povlaštenom cijenom električne energije.

– Ovo je neznatno povećanje i iznimno povoljna cijena po Distrikt i znači da na terenu neće dovesti do poskupljenja ni za gospodarstvo ni za kućanstva – istaknuo je Milić.

Ustvrdio je kako je Republika Srpska u prethodnom razdoblju, opskrbljujući Brčko električnom energijom u odnosu na tržišnu cijenu koju je mogla ostvariti, na neki način donirala Brčkom preko 30 milijuna maraka.

– U odnosu na cijene koje smo imali u ponudi od strane entiteta, postigli smo uštedu između 12 i 13 milijuna maraka za 2019. godinu – dodao je Milić.

Predstoji ozbiljan posao, naglasio je, koji se odnosi na izmjene odgovarajućih propisa kako bi Brčko i zakonski postalo dio unutarnjeg elektroenergetskog tržišta u BiH, odnosno “kako bismo se ubuduće poštedjeli ovakvih pregovora, a Brčko imalo zajamčenu cijenu električne energije”.

Biznis.ba / FENA