Minasi: Na prvom ‘Poslovnom forumu Italije i BiH’ 70 italijanskih kompanija

Na prvi “Poslovni forum Italije i BiH” koji će u ponedjeljak biti održan u Sarajevu pozvane su sve italijanske kompanije koje posluju u BiH, a kojih ukupno ima 70, potvrdio je za Fenu ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi.

 

– Međutim, mnogo je i onih koje posluju sa BiH ali nemaju registrovano pravno sjedište ovdje. Zapravo je naša procjena da su italijanske kompanije prisutne u Bosni i Hercegovini brojnije od registrovanih, dakle oko 100 – naveo je Minasi.

Precizirao je da su italijanske kompanije koje su već prisutne ovdje aktivne u metaloprerađivačkoj, hemijskoj, tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj, kućanskoj i građevinskoj industriji, proizvodnji namještaja, te u energetici, prehrambenom, bankarskom i finansijskom sektoru.

– Sveukupno gledano, svi sektori privrede su obuhvaćeni, te je broj zaposlenih u italijanskim kompanijama okvirno ne manji od 10.000. Ako tome dodamo i proizvedeni utjecaj na privredu, broj radnih mesta koja generišu italijanske investicije i trgovina sa Italijom je još veći – pojasnio je Minasi.

Dodao je da nedavni izbori u BiH i formiranje nove vlasti stvaraju mogućnost novih i neophodnih reformi u okviru pripajanja Evropskoj uniji.

– Kroz Forum želimo slušati o iskustvima italijanskih kompanija kako bismo shvatili kako poboljšati mogućnosti investiranja i kako otvarati nova radna mjesta, kako bi bio suzbijen ili čak preokrenut migracijski pritisak – rekao je Minasi.

Također, kazao je da će na forumu biti razgovarano i o tome kako poboljšati obučenost radnika i kako ih ohrabriti da ostanu, te da u isto vrijeme žele čuti prijedloge za te sektore iz političkog miljea i stvoriti priliku za razmjenu razmišljanja između kompanija i predstavnika vlasti.

– Još jedan važan aspekt je inteligentni razvoj infrastruktura i shvatiti kako se suočiti sa regulatornim reformama iz oblasti konkurencije, koje su neophodne za stvaranje novih mogućnosti za rast i investiranje za sve – potcrtao je Minasi.

Dodao je da bi zanimljiva opcija moglo biti proučavanje novih oblika investiranja u infrastrukturu, uz pružanje međunarodnih garancija za prodaju obveznica javnosti od strane lokalnih kompanija.

Prema podacima Ambasade, Italija je drugi komercijalni partner Bosne i Hercegovine s trgovinskom razmjenom od oko 1,5 milijardi eura godišnje.

Biznis.ba / FENA