Minasi: Poslovni forum Italija – BiH identificirao područja za moguća poboljšanja

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi izjavio je danas da je izuzetno sretan što je prošle sedmice otvorio “Poslovni forum Italija – Bosna i Hercegovina”, važnu priliku za okupljanje italijanskih preduzeća, političara, stručnjaka i predstavnika lokalnih vlasti, kako bi zajedno razgovarali o tome kako potaknuti rast i postići uspjeh u BiH.

Dodao je da je prisutnost italijanskih poduzeća u bosanskohercegovačkoj ekonomiji prilično relevantna, budući da je njegova zemlja drugi trgovinski partner BiH s 1,5 milijardi eura razmjene,da italijanska preduzeća direktno zapošljavaju više od 10.000 ljudi u svim sektorima, a da italijanske banke pokrivaju oko trećinu bankarskog tržišta u zemlji.

– Dakle, italijanska poduzeća i poslovni predstavnici predstavljaju vrijedan segment ekonomije, a njihovi uvidi u problematiku i prijedlozi mogu biti vrlo korisni za poboljšanje općih poslovnih prilika. Imajući to na umu, ovi su susreti, uz pomoć brojnih gostiju iz Italije i BiH, identificirali neka ključna područja za moguća poboljšanja – rekao je Minasi.

Naveo je da se nada da će ti prijedlozi moći biti tema razgovora kod formiranja novih vlasti na svim nivoima i biti inspiracija za reforme koje su BiH hitno potrebne.

Minasi je precizirao da su iz tih nedavnih susreta i razgovora proizašli sljedeći prijedlozi: dublji dijalog između preduzeća i institucija, bolja povezanost obrazovnog sektora i sfere zapošljavanja, modernizacija infrastrukture, liberalizacija i otvaranje tržišta, te stimulacija poduzetništva mladih, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Biznis.ba / FENA