Ministar Dedić i ambasador Japana razgovarali o saradnji u oblastima poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić primio je danas u posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, Makoto Ita.

Ministar Dedić i Ito razgovarali su o dosadašnjoj saradnji u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Dedić je ambasadora Ita informirao o aktivnostima Ministarstva kojim rukovodi.

Izražena je zahvalnost na pomoći koju je Vlada Japana uputila prema Bosni i Hercegovini u posljednje dvije decenije.

“Proces deminiranja obradivih poljoprivrednih i šumskih površina značajno je ubrzan opremom koju je BiH dobila posredstvom donacija Vlade Japan. Opredijeljenost Japana da u različitim oblastima pomogne razvoj bosanskohercegovačkog društva, od socijalnih do ekonomskih prilika govore o njihovoj namjeri za učvršćivanjem i nastavkom uspostavljene saradnje”, kazao je ministar Dedić.

U cilju zaštite životne sredine na današnjem sastanku razgovarano je o mogućnostima uključivanja Japanske agencije za razvoj (JICA) u podršku lokalnim zajednicama pri realizaciji predstojećeg Watsan 2 projekta putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Projekat je usmjeren na poboljšanje postojećih životnih uslova stanovništva, stvaranja adekvatnih higijenskih uvjeta u oblasti vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda te uvođenja mjera za zaštitu okoliša.

Ambasador Ito zahvalio se ministru Dediću na prijemu te iskazao opredijeljenost za nastavak saradnje i podrške na projektima o kojima je danas razgovarano.

Biznis.ba