Ministar koji je oslobodio zločinca: BiH mora profunkcionisati kao pravna država

Mjerodavne pravosudne i druge institucije trebaju i moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zlouporabama doveli Aluminij do duga od 400 milijuna KM i u konačnici do zaustavljanja proizvodnje.

Poručio je ovo ministar pravde BiH Josip Grubeša, komentirajući stanje u Aluminiju i eventualne pravosudne odluke u budućnosti s obzirom da Tužiteljstvo istražuje određene osobe, a financijska policija provjerava poslovanje.

Kako je kazao, svi koji su radili protiv zakona, zlouporabili položaj ili ovlasti trebaju odgovarati.

– Svjedoci smo da Aluminij jedno od najvažnijih i strateških poduzeća u BiH prolazi kroz najveću krizu od svoga postojanja. Konačno gašenje Aluminija bi imalo nesagledive posljedice za cijelo gospodarstvo BiH, a izravne štete i izvan granica zemlje – naglasio je Grubeša.

On je kazao kako država mora stati iza Aluminija i pomoći mu da se digne na noge.

– Jedan od koraka je da se krene s jedne strane s novom stranicom i novim Aluminijem, neopterećenim problemima, s novim investitorima. A s druge da pravosuđe ukljuci sve relevantne i institucije i mjere i istrazi sve nepravilnosti i dosadašnjem poslovanju Aluminija. Samo tako ćemo moći svjedočiti spasu ovog važnog poduzeća i njegovoj revitalizaciji u budućnosti, nadamo se na najbolji i održiv način -rekao je Grubeša, te dodao:

– Zalažem se da se svaki eventualni kriminal i zlouporabe istraže i procesuiraju ako se dokažu. Važno je da BiH profunkcionira kao pravna država i pošalje poruku svima kako je sigurna pa između ostaloga i za buduća ulaganja. Naši pogledi moraju biti usmjereni prema budućnosti, a ne prošlosti kako je to nažalost, u BiH čest slučaj.

Interesantno je da se na funkcionisanje pravne države pozova ministar Josip Grubeša, na osnovu čije je odluke Marku Maki Radiću, koji je pravosnažno osuđen u BiH na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara, omogućeno je da iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru bude prebačen na izdržavanje kazne u Hrvatskoj. Nakon što je Županijski sud u Zagrebu preinačio presudu Suda BiH, odnosno zatvorsku kaznu Radiću sa 21. godine smanjio na 12 i po godina, ovaj ratni zločinac nedavno je pušten na slobodu.

(Biznis.ba)