Ministar Mitrović obišao radilište na mostu preko Save kod Svilaja

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović obišao je danas radilište na mostu preko Save kod Svilaja i uvjerio se da je izgradnja mosta u završnoj fazi, čime je u velikoj mjeri ispoštovan rok definiran Aneksom 4 Osnovnog ugovora za 14. april.

Ipak, zbog pojave pandemije koronavirusa, za polovinu maja prolongiran je dio koji se odnosi na probno opterećenje i tehnički prijem mosta, nakon čega slijedi i dobijanje upotrebne dozvole.

Također, planirano je da Autoceste FBiH naredne sedmice asfaltiraju dionicu dužine 300 metara od mosta do graničnog prijelaza, nakon čega se most Svilaj može pustiti u funkciju.

Podsjećamo da su na prvoj sjednici novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odobrena dodatna sredstva za završetak finansijske konstrukcije, nakon čega je za izvođača radova izabrana kompanija Niskogradnja Laktaši i definiran rok od 300 dana za završetak ovog savremenog i modernog prijelaza. Uvođenje u posao izvođača radova planirano je za iduću sedmicu.

Kako je istakao ministar Mitrović, Ministarstvo će, u saradnji s Graničnom policijom Bosne i Hercegovine i Upravom za indirektno oporezivanje BiH kao i Autocestama FBiH, pokušati iznaći rješenje kako bi se most, odnosno granični prijelaz Svilaj privremeno stavio u funkciju za putnički promet, čime bi se izbjegli dodatni troškovi, a za šta je potrebno osigurati i prisustvo pogranične policije, Carine i Uprave za indirektno oporezivanje. Ukoliko to ne bude moguće, morat će se osigurati čuvanje mosta do izgradnje graničnog prijelaza, odnosno terminala.

Zajednička izgradnja mosta realizirana je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru Vc. U skladu sa Sporazumom, svaka država finansira 50 posto ugovorene vrijednosti radova.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru Vc kojim će se povezati autocesta sa bh. i hrvatske strane na rijeci Savi, a njegova vrijednost je 23.359.528,19 eura bez PDV-a. Evropska unija je osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 24,4 miliona eura u sklopu Agende za povezivanje iz 2015. godine za provedbu projekta na mostu Svilaj, izgradnju modernog i učinkovitog graničnog prijelaza i najsavremenije autoceste između Svilaja i Odžaka dužine 10,7 km, na čemu se ministar Mitrović zahvalio ambasadoru EU u BiH Johannu Sattleru, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

( FENA)