Ministar Vujanović potpisao ugovore s predstavnicima udruženja potrošača

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović potpisao je u utorak u Mostaru s predstavnicima pet udruženja koja se bave zaštitom potrošača ugovore o dodjeli sredstava za podršku u 2018. godini.

Javnim pozivom za dodjelu sredstava, pet udruženja ispunilo je sve potrebne uvjete, te im je na osnovu utvrđenih kriterija raspoređeno 63.831.70 maraka za redovne aktivnosti i projekte.

Inače, Federalno ministarstvo trgovine je u proračunu osiguralo 70.000 maraka za sufinanciranje redovnih aktivnosti i provođenje projekata udruženja.

U izjavi za medije ministar Vujanović je istaknuo kako već 11 godina u nizu osiguravaju sredstava iz federalnog proračuna za udruženja potrošača te kako se njihove aktivnosti iz godine u godinu unapređuju i postaju kvalitetnije.

Ustvrdio je kako im je cilj da što više građana i potrošača bude upoznato sa svojim pravima, kao i sa zaštitom svojih ekonomskih interesa, te da im zakoni budu jasni kako bi ih mogli koristiti.

Ministar je ocijenio kako teritorij Federacije BiH nisu pokrili u željenom obimu jer, kako je pojasnio, od 10 županija u Federaciji, sredstva se dodjeljuju za pet udruženja.

Gordana Bulić iz Udruge potrošača Tuzlanske županije istaknula je kako može slobodno kazati da su ta udruženja postala produžena ruka Ministarstva trgovine FBiH na polju djelovanja zaštite potrošača.

– Misija je udruge potrošača edukacija i savjetovanje potrošača…Ova sredstva koja dobivamo od ministarstva bar su djelomično dovoljna da pokrijemo osnovne troškove u educiranju građana, da postoji Zakon o zaštiti potrošača u BiH, da smo mi zemlja slobodnog tržišta, te da savjetujemo potrošače kako i na koji način da se ponašaju kada smatraju da su njihova prava zakinuta – istaknula je Bulić.

Korisnici sredstava u ovoj godini su: Klub potrošača Odžak, Savjet potrošača Bosansko-podrinjske županije Goražde, Klub potrošača Tuzla, Udruga za unapređenje kvaliteta življenja Futura Mostar i Klub potrošača Srednje Bosne Travnik.

Biznis.ba / FENA