Mirela i Adnan predanim radom podigli porodičnu kompaniju za preradu meda

Adnan Čučuković, inženjer mikrobiologije i magistar ekologije, i njegova supruga Mirela, magistar ekonomije, 2015. su osnovali kompaniju EcoMedico i danas se bave proizvodnjom zdrave hrane i dodataka prehrani.

Čučuković je pojasnio da je ideja proizašla iz dugogodišnjeg porodičnog bavljenja proizvodnjom zdrave hrane na tradicionalan način, prije svega za vlastite potrebe.

– Na samom početku nije bilo stalno zaposlenih radnika, dok nas je danas zahvaljujući našem velikom trudu, ali i kupcima koji su to prepoznali, četvero stalno zaposlenih kao i više kooperantskih porodica s kojima imamo stalnu saradnju. Naše proizvode plasiramo na tržište BiH putem interneta, prodavnica zdrave hrane, apoteka i biljnih apoteka, a od kraja 2018. neke od naših proizvoda možete pronaći i u poslovnicama DM-a na području cijele države – rekao je Čučuković.

Za ovu godinu je planirano proširenje asortimana proizvoda, te pripreme za izvoz s obzirom da interesovanja ima i izvan naših granica. To podrazumijeva standardiziranje proizvodnje po ISO i HACCP principima. Ukoliko bude potrebe i mogućnosti, bit će urađeno i proširenje proizvodnih kapaciteta.

– Na tržištu smo prepoznatljiviji po proizvodima na bazi meda i drugih pčelinjih produkata. Prije svega su to sirupi za jačanje imuniteta djece i odraslih. Naš najprodavaniji proizvod je sirup Ecovit, koji je uspio riješiti višegodišnje probleme brojnih roditelja sa apetitom kod djece ali i sa jačanjem njihovog općefizičkog stanja. Osim toga, različite mješavine meda i ljekovitog bilja, te medne maske za kožu i kosu su prepoznatljiv dio naše ponude – kaže Čučuković.

EcoMedico je učestvovao u radionicama USAID/Sweden FARMA II projekta o online marketingu i grafičkom dizajnu. Cilj im je kontinuirani razvoj ponude, te svakodnevno rade na približavanju kupcima.

– Poruka bi bila “red, rad i disciplina” u pravom smislu te riječi. Dodao bih tome i strpljivost i predanost poslu, jer je to jedini način da dođete do željenih ciljeva. To svakako iziskuje mnogo ljubavi i truda. Jasno, čemu sve to ako u posao kojim se bavimo nismo utkali barem malo ljubavi – zaključio je Čučuković, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA