Mišić: Dvije trećine radnika u RS ne prima ni prosječnu plaću

Savez sindikata Republike Srpske (RS) traži izmjene Zakona o radu, jer se pokazao neprimjenjivim u dijelu koji se odnosi na prava radnika – rekla je danas predsjednica tog sindikata Ranka Mišić.

Upozorila je da gotovo dvije trećine radnika iz realnog i jedan dio iz javnog sektora u tom bh. entitetu ne prima ni prosječnu plaću.

-Oni ne mogu da se primaknu prosječnoj plaći. To je jedan od najbitnijih razloga zašto radnici odlaze s ovih prostora – kazala je Mišić i ponovila da traže usvajanje trogodišnjeg dokumenta, u kojem bi Vlada precizirala rast plaća u RS, koji ne bi mogao biti manji od 10 posto.

Savez sindikata je, kako je potvrdila, uputio Vladi dokument sa setom mjera za koje očekuje da se nađu u Programu ekonomskih reformi RS za period 2020-2022. godine, koji bi Vlada trebalo da utvrdi i uputi u parlament na usvajanje.

-Redovno učestvujemo u izradi ovog programa i najveći broj naših predloženih mjera bude prihvaćen, ali njihova realizacija je prilično troma, a nama trebaju brze i efikasne promjene koje će zaustaviti odlazak radnika – rekla je Mišić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Mjere Saveza sindikata odnose se i na strateške aktivnosti, a Mišić je navela da traže donošenje strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu, kako bi sigurnost na radnom mjestu bila podignuta na viši nivo.

-Veliki strateški značaj ima i socijalno zbrinjavanje radnika, jer nešto manje od 11.000 radnika još čeka povezivanje radnog staža da bi mogli da ostvare svoja prava – rekla je Mišić.

Navela je i da je kriza socijalnog dijaloga evidentna u RS, za što krivi poslodavace, koji ne žele da pregovaraju o plaćama.

 

Biznis.ba / FENA