Mišić: Poslodavci da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju plate

Iz Saveza sindikata Republike Srpske zatražili su danas od poslodavaca u tom bh. entitetu da ne otpuštaju radnike i da isplaćuju plate u punom iznosu.

Nakon vanredne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, predsjednica tog sindikata Ranka Mišić je rekla da tamo gdje postoji formiran sindikat, u ovom mjesecu nije bilo otpuštanja radnika, niti smanjenja plata.

-Tamo gdje nema sindikata, ima problema i pozivamo radnike koji nisu sindikalno organizovani da to odmah učine kako bi na najbolji način mogli da zaštite svoja radnička prava – rekla je Mišić i podsjetila da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS novih 400 otpuštenih radnika, uglavnom oni kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme.

Sindikalci smatraju da poslodavci, kojima je odlukom nadležnih organa vlasti u RS, usljed koronavirusa, zabranjeno obavljanje djelatnosti, treba da zajedno sa sindikatom od Vlade RS-a zahtijevaju donošenje dodatnih ekonomskih mjera.

-Tim mjerama bi se omogućile pogodnosti s ciljem obezbjeđivanja sredstava za uplatu poreza i doprinosa na platu za mart, a da poslodavac snosi troškove neto plate, te da se razmotri mogućnost, ukoliko to preduzeće i dalje ne bude radilo, da se od aprila isplaćuje naknada zarade u bruto iznosu – rekla je Mišić.

Zatraženo je i da poslodavci, koji zbog smanjenja prihoda, pada proizvodnje ili problema u nabavci repromaterijala ili plasmanu gotovih proizvoda imaju poteškoće u poslovanju, u pregovorima sa sindikatom iskoriste sve mogućnosti propisane Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima koji se odnose na rad od kuće, kompenzaciju prekovremenih sati, plaćeno odsustvo, korišćenje godišnjih odmora, preraspodjelu radnog vremena, skraćeno radno vrijeme…

Zahtijevaju i da se radnicima koji u vrijeme vanrednog stanja imaju povećan obim posla i rade pod otežanim uslovima rada uveća plata, a onima koji su zaraženi virusom korona ili su im rješenjem nadležnih organa propisane mjere samoizolacije ili karantina zbog zaraznih bolesti treba da se isplaćuje naknada plate zbog privremene spriječenosti za rad u iznosu od 90 odsto plate koju bi radnik ostvario da je bio na radu.

Pozivaju sve radnike u RS da ne potpisuju sporazumne prekide radnog odnosa ili zahtjeve za neplaćeno odsustvo, jer na taj način gube zakonom zagarantovana prava na otpremninu, otkazni rok, novčanu naknadu na Zavodu za zapošljavanje RS u slučaju nezaposlenosti koja iznosi najmanje 416 KM.

 

(FENA)