Mišić: Vjerujem da će doći do povećanja plaća radnicima u RS-u

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić tvrdi da Vlada i socijalni partneri intenzivno rade na određenim mjerama kako bi došlo do novog povećanja plaća u tom bh. entitetu i vjeruje da će do toga doći.

Na današnjem sastanku sa predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem i predstavnicima resornih ministarstava razgovarano je o realizaciji memoranduma koji predviđa mjere koje je potrebno provesti za povećanje plaća u RS-u svim radnicima, kao i usvajanje kvalitetnijih zakonskih rješenja koja bi štitila prava radnika, ne umanjujući interese poslodavaca.

Mišić je naglasila da je neophodno, bez odlaganja i u što kraćem roku, konačno usvojiti Opći kolektivi ugovor koji bi štitio interese svih radnika u tom bh. entitetu.

– Opći kolektivni ugovor predstavlja uvećanje zarada, ali je jako važan kao odskočna daska za usvajanje granskih kolektivnih ugovora, kojima se utvrđuje ono što je najvažnije za radnike u RS-u, a to je iznos plaća – rekla je Mišić novinarima u Banjoj Luci.

U tom bh. entitetu je prije tri godine usvojen Zakon o radu, ali ne i Opći kolektivni ugovor.

Na sastanku sa Viškovićem je, kaže, razgovarano i o izmjenama Zakona o radu, a radna grupa 19. marta počinje razmatranje tog pitanja.

-Postojeći Zakon o radu je vrlo manjkav, u značajnom dijelu odredbi neprimjenjiv i njegove izmjene moraju na bolji način urediti odnos između svijeta rada i kapitala, te jasno definisati radnička prava – rekla je entitetska predsjednica Saveza sindikata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Duško Milunović je istakao da je u proceduri jedan od sistemskih zakona, koji se odnosi na posredovanje pri zapošljavanju te da se od 19.marta počinje s razmatranjem izmjena Zakona o radu.

-Opredjeljenje Vlade RS je da se socijalni dijalog nastavi, jer samo tako će se doći do Općeg kolektivnog ugovora. Nastojat ćemo da približimo stavove kako bi došlo do potpisivanja tog ugovora – dodao je Milunović.

Biznis.ba / FENA