Mitrović i Lasić o izgradnji autocesta i stanju u zračnom prometu

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović održao je danas sastanak u Mostaru sa ministrom prometa i komunikacija Federacije BiH Denisom Lasićem sa kojim je razgovarao o izgradnji Koridora Vc, Jadransko-jonskoj autocesti i stanju u zračnom prometu.

Kako je istakao ministar Lasić, dio Koridora Vc koji prolazi kroz Federaciju BiH iznosi 273 km, a do sada su izgrađena 102 km.

– Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste, odnosno osam je aktivnih gradilišta. Također, zatvorena je finansijska konstrukcija za sve planirane dionice, osim od Ovčara do Bradine – objasnio je Lasić.

Mitrović je informirao Lasića da će do kraja godine biti poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske autoceste, koja treba spojiti našu zemlju sa Hrvatskom i Italijom, odnosno Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

Naime, Jadransko-jonska autocesta kroz BiH počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom. Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Uslijed pada zračnog prometa više od 90 posto zbog pandemije koronavirusa i zrakoplovna industrija se suočava sa značajnom finansijskom krizom. Stoga su se sagovornici usaglasili da je potrebno pomoći Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH kako bi lakše prevazišle teške posljedice pandemije.

Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom i uspješnom saradnjom te zaključili da je neophodno uspostaviti što bolju koordinaciju između svih resornih ministarstava o svim pitanjima iz njihovih nadležnosti, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA)