Mitrović i Sattler razgovarali o zelenim koridorima

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak s ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom tokom kojeg je razgovarano o aktivnostima koje su u skladu sa zaključkom Evropske komisije od 23. marta preduzete na formiranju zelenih koridora s ciljem povezivanja članica zapadnog Balkana s Republikom Hrvatskom i članicama Evropske unije.

Ministar Mitrović informirao je ambasadora Sattlera da je Ministarstvo odredilo zelene koridore za promet robe u međunarodnom prometu na teritoriji Bosne i Hercegovine (granični prijelazi Bijača, Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac), uvažavajući pri tome odluke Kriznog štaba Republike Hrvatske o graničnim prijelazima preko kojih se odvija međunarodni tranzit robe prema EU i zemljama zapadnog Balkana.

Tako je Bosna i Hercegovina postala prva od zemalja zapadnog Balkana koja je definirala zelene koridore formirane prema Zajedničkom prijedlogu koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e.

Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i promet robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su preduzete ili se trebaju preduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije. Carinske i druge kontrole robe u okviru zakonske trgovine ostaju na snazi u skladu s trgovinskim pravilima CEFTA-e i pravilima koja proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i regionalnih partnera.

Ambasador Sattler pozdravio je napore koje Ministarstvo na čelu s ministrom Mitrovićem čini na rješavanju problema s kojima se suočavaju bh. prijevoznici, kao i zagušenja na graničnim prijelazima koja nastaju formiranjem dugih redova, što može imati potencijalno štetne efekte na snabdijevanje osnovnim potrepštinama. Također je istakao namjeru Evropske unije da nastavi pomagati BiH u borbi protiv koronavirusa kroz tehničku podršku i realizaciju paketa pomoći za osiguravanje medicinske opreme i ublažavanja posljedica po privredu.

Biznis.ba / FENA