Mitrović: Prioritet reviziji svih projekata cestovne mreže

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas na okruglom stolu „Upravljanje brzinama u naseljima“, koji je u okviru globalne sedmice sigurnosti saobraćaja Ujedinjenih nacija održan u Bijeljini.

Kako je istakao ministar Mitrović na ovaj način još jednom dokazujemo svoj proaktivan pristup kad je naš zajednički cilj u pitanju – nula poginulih na cestama u Bosni i Hercegovini.

– Mi danas govorimo o vrlo važnom segmentu – kako lokalna zajednica može svojim aktivnostima doprinijeti sistemu sigurnosti. Pravilno planiranje zona smirenog saobraćaja ide u korist svih učesnika u saobraćaju ukoliko se ne narušava mobilnost. Također, jedan od prioriteta kad su u pitanju ceste je revizija svih projekata cestovne mreže na osnovu kojih je postavljena postojeća saobraćajna signalizacija – rekao je Mitrović.

U svom pozdravnom obraćanju Mitrović je naglasio da Ministarstvo kojim rukovodi radi na koordinaciji sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini dodavši dvije vrlo važne aktivnosti koje se trenutno provode i to: jedna je u okviru Prometne zajednice i tiče se izrade Regionalne strategije održive i pametne mobilnosti, a druga aktivnost odvija se u saradnji sa našim partnerima iz Ujedinjenih nacija, a to je izrada Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini sa akcionim planom za period 2021-2025. godina.

– Iako bilježimo dobre rezultate, još uvijek nismo zadovoljni ukupnim stanjem sigurnosti saobraćaja. U proteklih pet godina imamo pozitivan trend smanjenja poginulih u saobraćajnim nezgodama, a posmatrano za desetogodišnji period, smanjenje je negdje oko 36 posto. Konačan cilj jeste saobraćaj bez poginulih, čemu značajno doprinose i aktivnosti nadležnih organa kao što je to danas slučaj u Bijeljini. Inicijativa ‘Ulice za život’ zahtijeva svu našu pažnju u korist svih građana koji svakodnevno učestvuju u saobraćaju – poručio je Mitrović.

Okruglom stolu, pored ministra Mitrovića, prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Novica Krunić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek i drugi relevantni sagovornici na temu sigurnosti saobraćaja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Biznis.ba / FENA