Mladi do zaposlenja Caritasovim programom ‘YourJob’

Kroz Caritasov projekt “YourJob” u razdoblju od travnja 2019. do lipnja 2020. godine kroz projektne aktivnosti prošlo je oko 400 mladih osoba od kojih je 40 završilo stručnu obuku, a 52 ih je prvi puta na poslovima pripravnika.

Također, 22 osobe su ušle u proces samozapošljavanja kroz ideje za pokretanje biznisa, dok je 12 osoba pronašlo stalno zaposlenje uz posredovanje projekta.

Regionalni trogodišnji projekt “YourJob” ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije.

Osnaživanje mladih kreiranjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada je jedna od aktivnosti koje provodi Caritas u Bosni i Hercegovini u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka kroz regionalni projekt YourJob.

Ostanak i perspektive mladih u domovini je veliki izazov za bosanskohercegovačko društvo pa je na taj izazov Caritas uz pomoć partnera osmislio alternativne načine osnaživanja mladih kroz programe potpore za stručno osposobljavanje, pripravnički program, inkubator poslovnih ideja i financijsku potporu za pokretanje socijalnog poduzeća. Nezaposlene mlade osobe od 15 do 30 godina iz regije Mostara, Čapljine i Banja Luke imaju mogućnost u “YourJob” savjetovalištima za zapošljavanje razgovarati sa savjetnicama i zajedno pronaći najbolje rješenje za svoj profesionalni razvoj.

Posredovanje pri traženju pripravničkog staža, prvog radnog profesionalnog iskustva je jedna od aktivnosti projekta “YourJob”. Pripravnici su vrlo zadovoljni i sretni jer im je omogućeno stjecanje praktičnog radnog iskustva nakon njihovog srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja. Pojedini poslodavci su već iskazali interes za stalno zapošljavanje jer su se pripravnici pokazali kao vrijedni i dobri radnici, navodi se na web stranici Caritasa BiH.

Marina Marić, pripravnica iz Mostara kazala je kako je Projekt YourJob izvrsna prilika za mlade koji se susreću s problemom pronalaska posla u struci, jer nudi stručnu pomoć u pronalasku poslodavca, kao i financijsku podršku ako dođe do zaposlenja.

Nažalost, danas je sve teže mladima doći do posla u BiH. Svakodnevno smo svjedoci odlaska mladih van države, upravo zato što ne mogu naći zaposlenje. Smatram da je potrebno u velikoj mjeri poticati zapošljavanje mladih, tako da država s jedne strane daje poticaje za zapošljavanje mladih, a s druge strane smanji namete gospodarskim društvima vezane za poslovanje, što bi stvorilo pozitivno gospodarsko okruženje i dalo poticaj pri zapošljavanju mladih, istaknula je Marina koja je ostvarila svoj poslovni cilj u Bosni i Hercegovini te ne planira odlazak iz BiH.

 

Biznis.ba / FENA