Mostar ponovo povezan s Njemačkom: Opstanak avio linija zavisi od interesa građana

Foto: Klix.ba
Poznata niskotarifna kompanija od danas jednom sedmično povezuje Mostar i Dizeldorf, a od 1. juna i dva puta sa Štutgartom. Za Dizeldorf se leti nedjeljom, a za Štutgart srijedom i subotom.

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić nam kaže kako opstanak linija ponajviše zavisi od raspoloživosti naših građana da koriste svoj aerodrom i tako pomognu razvoju Mostara i Hercegovine.

“Punjenje aviona je dosad obično bilo 50 posto naši ljudi iz dijaspore, a 50 posto hodočasnici. Linije za Njemačku su izvjesne do jeseni, a nastavit će se ako bude dovoljanog interesa”, kazao je.

Eurowings koji je Mostar povezivao s ova dva njemačka grada od maja prošle godine, letove je pauzirao u toku jeseni i zime, a takva bi praksa mogla biti i ovaj put ako interes Hercegovaca ne bude bolji.

Jedan od prvih koji je sišao s aviona iz Dizeldorfa i bio ugodno iznenađene dočekom mladića i djevojka u narodnim nošnjama s trešnjama u košarama bio je Andrej. On živi u Dizeldorfu, a porijeklom je iz Ortiješa, naselja u kojem se nalazi Aerodrom Mostar.

“Sve je kako treba.Ranije je bio manji avion, a ovaj je dobar. Meni ovi letovi savršeno odgovaraju, redovno sam ih koristio i prošle godine”, kazao nam je.

Iz Mostara se za Dizeldorf leti nedjeljom u 10:15, a Štutgart srijedom u 16 sati i subotom u 15:25.

Aerodrom Mostar, osim Eurowingsovih letova za Njemačku, povezan je letom Croatia Airlinesom sa Zagrebom. Let je origuran i naredne dvije godine, ali nije osobito popunjen.

Biznis.ba / Klix.ba