Na azijskim berzama trguje se oprezno zbog zbunjujućeg američkog stava

Na azijskim su burzama danas cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno zbog kontradiktornih poruka iz Washingtona oko trgovinskog sukoba s Kinom. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 0,1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,6 posto. No burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu blago su pali.

Azijske ulagače ponešto je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon tri dana pada. Uspon najveće svjetske burze potaknulo je izvješće Bloomberga da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin i kineski zamjenik premijera Liu He traže načine da smanje tenzije u trgovinskom ratu između dvaju najvećih svjetskih gospodarstva. No kasnije je Washington poručio da planira uvođenje 25-postotnih carina na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara, pa su ponovno oživjela strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba.

Signali iz Washingtona su kontradiktorni

Od početka svibnja Kina i SAD održali su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata. Kontradiktorni signali iz Washingtona zbunjuju ulagače, kažu analitičari. “Malo je konfuzno, no mislim da su tržišta sada ionako više usredotočena na kvartalna poslovna izvješća kompanija”, kaže Ryan Felsman, ekonomist u tvrtki CommSec.

I dok su poslovni rezultati većine kompanija za drugo tromjesečje bolji od očekivanja analitičara, ulagače zabrinjavaju slabiji makroekonomski pokazatelji iz Kine nego što se očekivalo. Prema jutros objavljenom izvješću, kineski proizvodni sektor porastao je u srpnju po najsporijoj stopi u posljednjih osam mjeseci zbog pada izvoznih narudžbi, što bi moglo značiti da se zbog trgovinskog rata usporava rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, prenosi Hina.

Počela sjednica čelnika američke središnje banke

Ulagači su oprezni i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuje se povećanje kamata, no vjeruje se da će čelnici Feda poručiti kako je gospodarska situacija povoljna i kako će nastaviti s postupnim povećanjem cijene novca. Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,34 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla s jučerašnjih 110,90 na 111,85 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku pa se tečaj eura kreće oko 1,1685 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1705 dolara. A cijene nafte su pale. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,6 posto, na 68,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 73,90 dolara.

Biznis.ba