Na forumu “Pojas i put” potpisani sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je pozdravio ugovore vrijedne više od 64 milijarde dolara potpisane tokom samita inicijative Pojas i put u ovoj sedmici, dok je nastojao da uvjeri skeptike da će projekt osigurati održivi rast za sve njegove učesnike.

Xi je izjavio da će tržišni principi biti primjenjeni u projektima saradnje u okviru “Pojasa i puta” i da će njegovim potpisom inicijativa oživjeti stari projekt Put svile koji je spajao Evropu i Aziju, te da će omogućiti visoko kvalitetni razvoj.

– Sve više prijatelja i partnera pridružuje se projektu saradnje Pojas i put. Ta saradnja će imati viši kvalitet i donijet će svjetliju perspektivu – izjavio je Xi u završnom govoru.

Podaci iz finansijske analitičke agencije Refinitiv pokazuju da vrijednost projekata u shemi iznosi 3,67 triliona dolara, protežući se na zemlje u Evropi, Aziji, Africi, Okeaniji i Južnoj Americi.

Neke partnerske zemlje požalile su se na visoke troškove projekata u okviru inicijative, pokrenute u 2013. godini, dok je neke zapadne vlade smatraju sredstvom širenja kineskog uticaja u svijetu, opterećujući siromašne zemlje neodrživim dugom.

Kina je saopćila u ovoj sedmici da će uspostaviti mrežu za očuvanje održivosti duga kako bi “spriječila i riješila rizike duga”, u naporu da odagna takva strahovanja.

Iako se većina projekata u okviru “Pojasa i puta” nastavlja kako je planirano, neki su projekti u zastoju zbog promjena vlada u zemljama kao što su Malezija i Maldivi.

Kineska državna regulatorna agencija saopćila je u petak da je 17 firmi u vlasništvu centralne vlade, među kojima su Željeznička građevinska koropracija i mljekara Mengniu, potpisalo ugovore na forumu Pojas i put.

Vrijednost tih sporazuma iznosi više od 20 milijardi dolara, sudeći po Reutersovim kalkulacijama.

(FENA)