Na konferenciji EBRD-a Vlada KS traži investitore za tri projekta

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo na Godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) tražit će investicije za tri projekta.

To su, kako je potvrdio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj pres-konferenciji, inovacijsko- tehnološki park na Šipu, edukacioni i rekreacioni eko kamp na Bijambarama i privatizacija hotela Igman.

– Konferencija EBRD-a je odlična prilika da prezentiramo ove projekte. Da bi postali uspješna sredina, moramo postati uspješna poslovna destinacija – kazao je Forto.

Ključan strateški projekt za Vladu u narednom periodu je „Biznis zona Šip“, odnosno izgradnja inovacijsko- tehnološkog parka na području Šipa, gdje bi bile smještene sve IT kompanije iz Sarajeva.

– Za to smo pripremili sve, te nam jedino nedostaje investitor. Radi se o projektu koji predviđa oko 85.000 kvadratnih metara kombinovane gradnje – rekao je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Ministar finansija KS Amel Kovačević ocijenio je da je Evropska banka za obnovu i razvoj pouzdan partner Vladi Kantona Sarajevo.

– Ponosni smo što se ova konferencija događa u Sarajevu, gdje će doći više od 2.000 stručnjaka i donosioca odluka u finansijskom sektoru. Kao njihovi domaćini želimo skrenuti pažnju i na druge sadržaje u gradu poput prirodnih ljepota i kulturno-historijskog naslijeđa – dodao je Kovačević.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta osvrnuo se da trenutno sa EBRD-om Vlada ima aktuelna dva projekta koji se tiču cestovne infrastrukture i javnog prijevoza.

– Oni su faktički u završnoj fazi, te u ovoj godini očekujemo potpisivanje ugovora o tim projektima. Planiramo pokrenuti rekonstrukciju cijele pruge od Marijin Dvora do Ilidže, što iznosi 26 km u oba smjera, kao i kupovinu novih tramvaja i trolejbusa. Na taj način kompletan aranžman sa EBRD-om oko javnog prijevoza trebao bi iznositi oko 35 miliona eura. Drugi projekt tiče se prve transverzale i tu imamo dogovor od 38 miliona eura za gradnju tunela Kobilja Glava – kazao je Šteta.

Za potencijalne investitore Vlada KS pripremila je brošuru “Investirajte u Kanton Sarajevo”.

Biznis.ba / FENA