Na području SBK izvršeno 28 kontrola i otkriven 21 neprijavljeni radnik

Porezna uprava Federacije BiH je 15. jula izvršila 28 inspekcijskih kontrola na području Srednjobosanskog kantona kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva i priređivanja igara na sreću.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, saopćila je Porezna uprava Federacije BiH.

U saopćenju se navodi da su inspektori Porezne uprave otkrili 21 neprijavljenog radnika, 11 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, osam obveznika koji nisu plaćali doprinose, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i dva objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, neplaćanja doprinosa, za 15 objekata izdato je rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti od čega je zapečaćeno 10 objekata i izdato je 26 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 60.100 KM, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Biznis.ba / FENA