Nacionalni park “Una” vrvi od posjetilaca

Broj posjeta Nacionalnom parku “Una” tokom ove sezone je značajno povećan u odnosu na proteklu godinu i to za oko 30 posto, čime se može biti zadovoljno, kaže Amarildo Mulić, direktor pomenutog preduzeća.

“Prošlu godinu završili smo sa 51.000 evidentiranih posjeta, što smo okarakterizirali kao uspjeh s obzirom na pad broja turističkih posjeta u Bosni i Hercegovini. Naravno, daleko je to od nekih ranijih brojki, ali najbitnije je da smo u ovom teškom periodu, koji je obilježen restriktivnim mjerama, uspjeli očuvati stabilnost preduzeća i ekonomsku opstojnost”, rekao je Mulić.

Bilježe, naveo je, veliki broj posjeta turista iz Evrope, zemalja regiona, a posebno raduje povratak turista iz arapskih zemalja, kojih je vrlo malo bilo u protekloj godini.

“Najviše ih je iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina i nešto manje iz Saudijske Arabije, ali i oni su prisutni na ovom području. Naravno, tu su i domaći turisti, koji su nam spasili prošlogodišnju sezonu”, kaže Mulić.

Dodaje kako je i ove godine, zbog propisanih epidemioloških mjera, izostala organizacija Unske regate, ali da je organiziran jednodnevni spust niz Unu kao svojevrsna kompenzacija.

“Nadamo se kako ćemo iduće godine i ovu manifestaciju imati u punom kapacitetu, te da ćemo se vratiti na onaj put razvoja turizma koji smo sebi zacrtali. U ovome periodu uradili smo i dio infrastrukture te poboljšali turističku ponudu”, kaže Mulić.

Nacionalni park “Una” jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini.

 

Biznis.ba / NN