Najskuplji auto sajma u Beogradu dizajnirao je rođeni Beograđanin

Posjetioce beogradskog salona automobila u hali 2A očekuje vjerovatno najveća ekskluziva ove manifestacije – superluksuzni Rolls Royce Cullinan.

Ime Cullinan pozajmljeno je od najvećeg ikada pronađenog sirovog dijamanta koji ima draguljarski kvalitet. Ovaj dijamant je otkriven u Južnoj Africi 1905. godine i ima 3.106,75 karata (621,35 g).

Počasno mjesto na štandu Delta Motorsa – među brojnim BMW modelima – pripada prvom SUV vozilu u istoriji brenda Rolls Royce.

Sa imenom koje je dobio po najvećem ikada pronađenom dijamantu na svijetu, Cullinan predstavlja najluksuznije, ali i najudobnije terensko vozilo današnjice.

Naime, Rolls-Royce Cullinan opremljen je 22 inčnim alu felnama, a specijalni sistem oslanjanja sa vazdušnim ogibljenjem obezbjeđuje superudobnu vožnju na svim podlogama. Kompjuter obavlja milion kalkulacija u svakoj sekundi kako bi iznivelisao karoseriju i prilagodio oslanjanje uslovima puta.

Ispod haube se nalazi 6.75 litarski bi-turbo V12 koji proizvodi 571 ks (420 kW) pri 5.000 o/min i isporučuje maksimalni obrtni moment od 850 Nm pri samo 1.600 o/min.

Snaga se prenosi na sve točkove, a Cullinan je opremljen i sistemom upravljanja na sva 4 točka. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h, dok ovaj, preko 2,6 tona težak automobil iz stanja mirovanja do stotke ubrzava za svega 5,2 s.

Poseban kuriozitet u vezi sa modelom Rolls Royce Cullinan predstavlja podatak da je u njegovom dizajniranju učestvovao naš čovjek, Pavle Trpinac, koji je rođen u Beogradu.

Pavle je prije toga takođe bio dio tima koji je oblikovao Rolls Royce modele Ghost i Wraith, a prisustvovao je i svečanoj premijeri Cullinana na sajmu u Beogradu.

“Povratak na salon automobila u Beogradu budi u meni lepe uspomene iz detinjstva kada sam prvi put posetio ovaj sajam sa svojim ocem”, prisjetio se Pavle Trpinac.

“Taj događaj je očigledno imao uticaja na moj budući život i danas se osjećam izuzetno ponosno što sam ponovo dio beogradskog salona automobila”.

Svoju ekskluzivu modela Cullinan potvrđuje i astronomskom cijenom, s obzirom da osnovna verzija ovog automobila košta 265.000 evra, plus PDV, dok cijena bogatije opremljenog primerka koji možete vidjeti na sajmu nije saopštena.

Biznis.ba