Najveća privatna IT kompanija u BiH ‘LANACO’ otvorila ured u Sarajevu

Najveća privatna IT kompanija u BiH – “LANACO”, otvorila je ured u Sarajevu.

“LANACO” posluje od 1990. godine i trenutno broji više od 320 zaposlenih, s tendencijom rasta, a fokusira se na ponudu profesionalnih i sveobuhvatnih usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako je na današnjem otvorenju rekao generalni menadžer Nebojša Ninić, kompanija “LANACO” kreira sopstvena aplikativna softverska rješenja koja implementira u javnom i privatnom sektoru u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

– Kompanija je osnovana 1990. godine paralelno u Banjoj Luci i Sarajevu, tako da se ovdje ustvari radi o rebrendiranju našeg ureda u Sarajevu. Već petnaestak godina smo najveća IT kompanija u BiH, a sve više postajemo međunarodna kompanija. Veoma nam je bitno da smo prisutni u Sarajevu kao glavnom gradu BiH – rekao je Ninić u izjavi za Fenu.

Ninić naglašava da je “LANACO” važan partner svih glavnih globalnih kompanija, kao što su Microsoft, Cisco, Intel, Fujitsu, ali da kompaniji veliki problem predstavlja to što je bh. tržište u velikom zaostatku za zemljama regiona.

– Kaskamo za zemljama regiona, a to se odražava na domaće IT tržište. Priče o digitalizaciji ostaju samo priče jer država i naše društvo ne žele da se istinski digitalizuju, a bh. kompanijama nedostaje poslova i kvalitetnog kadra – zaključio je Ninić.

Direktorica ureda “LANACO” Sarajevo Merima Pecikoza ističe da kompanija želi poboljšati poslovnu klimu unutar sarajevske regije, ali i šire, uz ponudu širokog asortimana IT usluga.

– Poznati smo kao najveći sistem integrator u BiH, a u tom odjelu imamo više od 40 uposlenika. Bavimo se i uslugama, vlastite proizvodnje, softverskih rješenja. Nudimo i usluge edukacije i različitih IT rješenja shodno potrebama kompanija. U poslovanju primjenjujemo rješenja globalnih partnera, kao što su Microsoft, Fujitsu, Intel, Cisco i drugi, a naši zaposlenici imaju iskustva u radu s njihovim platformama – objašnjava Pecikoza.

Sjedište kompanije je u Banjoj Luci, a pored Sarajeva, otvorila je urede u Beogradu i Zrenjaninu. Otvaranje ureda u Sarajevu od velikog je značaja u kontekstu ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta, buduće digitalne transformacije i jačanja IT sektora u BiH.

Biznis.ba / FENA