Nakon otvaranja tržišta EU ‘Ovako’ prepoznaje prilike za širenje

Nakon najave liberalizacije tržišta Evropske unije za proizvode od pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine, cijeli peradarski sektor se priprema za ovaj iskorak i konačnu priliku za vraćanje na tradicionalna tržišta na koja su ranije bili oslonjeni, a posebno tržište Republike Hrvatske.

U mesnoj industriji “Ovako” poručuju da su ponosni na činjenicu da ispunjavaju sve standarde i kriterije za izvoz, te da konačno, uz uspješnu saradnju javnog i privatnog sektora, priča o novim tržištima donosi pozitivne vijesti.

– U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom smo nedavno imali priliku saznati više o analizi i procjenama stanja na tržištu Republike Hrvatske. Od ranije sarađujemo sa njima i na promicanju pozitivnih rješenja kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. U ovom procesu je izuzetno važno da svi u lancu vrijednosti prate visoke higijenske standarde i standarde kvalitete, te samo stalnom edukacijom, praćenjem rada i odgovornim upravljanjem to možemo postići – kazao je predstavnik grupacije “Akova” Nedžad Biberović.

Njihov pogon je nedavno posjetio i švedski ambasador Anders Hagelberg, te predstavnici USAID/Sweden FARMA II projekta, koji su najavili i nove korake ka podršci peradarskom sektoru. Tu se posebno ističe i potreba za potporom jedinstvenom djelovanju proizvođača okupljenih kroz Koordinacioni odbor peradara Bosne i Hercegovine koje je prevazilaženjem svih prepreka u ovom procesu slalo važne poruke i insistiralo na postizanju napretka po pitanju otvaranja tržišta EU.

– Za nas je izuzetno važno da nas zajednica prepoznaje kao partnera. Mi smo tu kao poslodavci i kao izvoznici, te s tim nosimo pravo, ali i obavezu, da doprinosimo reformskim procesima koji će olakšati razvoj realnog sektora, donijeti nove investicije i osigurati nova radna mjesta. Opterećenja za nas su i dalje velika, na mnogim tačkama je potrebno značajno promijeniti stvari kako bi sve išlo lakše, te kako bismo bili konkurentni – kako na domaćem tržištu, tako i na tržištu Evropske unije koje nam se otvara. Ono što možemo garantovati je kvalitet, visok standard proizvodnje i briga o potrošaču. Vjerujem da će najave dobrih vijesti za peradarstvo donijeti nove prilike za širenje, zapošljavanje i rast – zaključuje Biberović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

Biznis.ba / FENA