Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku Vlade Švicarske

Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka, koji će biti realizovan uz podršku Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), potpisan je danas u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Sporazum su potpisali ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH  Senad Softić.

– Švicarska se zalaže za podršku ekonomskom razvoju BiH. Zbog finansijske globalizacije i njenog snažnog uticaja na ekonomiju BiH, važno je da CBBiH ima kapacitete za adekvatno rješavanje tih izazova i provođenje optimizovanog upravljanja deviznim rezervama i dobrog makroekonomskog računovodstva i statistike kako bi postigla ciljeve monetarne politike i zadržala stabilnost valute – kazala je ambasadorica Rauber Saxer.

Izrazila je uvjerenje da će se u idućim godinama kompetencije službenika CBBiH dodatno unaprijediti.

– Ovaj projekt će im i dalje pružati mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program kao i sa švicarskim kolegama, uključujući i one iz Švicarske narodne banke – naglasila je.

Guverner Softić je kazao da je savjetodavna, stručna i finansijska pomoć Švicarske izuzetno dragocjena za CBBiH.

– SECO Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta je u potpunosti opravdao očekivanja, te se nadamo da će i nastavak biti isto tako uspješan i kvalitetan – zaključio je.

Nakon uspješno provedene prve faze Programa od 2014. do 2017. godine, potpisivanje sporazuma označilo je početak druge faze, odnosno nastavak programa do 2022. godine.

U pripremnom dijelu druge faze tokom 2018. godine, izvršena je analiza potreba CBBiH, te su identifikovana prioritetna područja rada u kojima će, kroz jačanje stručnih kapaciteta, biti osigurano jačanje i prilagođavanje CBBiH međunarodnim i EU standardima.

Identifikovana prioritetna područja rada su analiza i implementiranje monetarne politike (upravljanje deviznim rezervama i istraživački kapaciteti), makroekonomsko računovodstvo i statistika (pohranjivanje podataka i metodologije vremenskih serija),  upravljanje ljudskim resursima te unapređenje planova za kontinuitet poslovanja, naročito u pogledu IT sistema.

Program će implementirati Institut za međunarodne studije (Graduate Institute of International Studies – GIIS) iz Ženeve, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

 

Biznis.ba / FENA