Neuspješne aukcije obveznica RS, dug duplo veći nego u Federaciji BiH

Drugi dan aukcije obveznica RS na Banjalučkoj berzi nije bio uspješan. Prodate su prema navodima portala Capital.ba samo 2,3 miliona maraka vrijedne obveznice. Tako je, zajedno sa jučerašnjom aukcijom, RS uspjela da se zaduži 137,5 miliona, umjesto 300 miliona KM koliko je planirala da dobije ovom emisijom hartija od vrijednosti.

Također, kamatna stopa po kojoj su obveznice prodate iznosi tri posto, što je više od planiranih dva posto.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske saopšteno je da su zadovoljni prodatom količinom obveznica, da je dogovoreno s bankama da ne kupe sve obveznice, već da pare ulože u obnovu puteva.

No predsjendik Srbije Aleksandar Vučić otkriva nešto više, te nakon sastanka sa Dodikom poručuje:

– I u ovakvim uslovima Srbija je bila spremna otkupiti obaveznice RS. Pravo je čudo da su u RS mogli da drže budžet u ravnoteži, rekao je Vučić.

Problem je tim veći što na naplatu dolaze stari dugovi, a ukupan dug je još u septembru prošle godine bio veći od 5,4 milijardi KM.

Za proteklih pet godina, od 2015. do 2019, Vlada Republike Srpske kod stranih i domaćih kreditora, te prodajom obveznica i trezorskih zapisa, zadužila je ovaj entitet za preko milijardu eura, što pokazuju podaci entitetskog Ministarstva finansija. Takođe, po osnovu izdatih garancija za kredite javnih ustanova, Fondova socijalne sigurnosti, lokalnih zajednica, te javnih preduzeća i institucija, entitetska Vlada je potencijalno zadužila ovaj entitet za preko 350 miliona eura.

Poređenja radi, ukupni dug RS je danas nominalno veći od ukupnog duga Federacije BiH, dok je skoro duplo veći mjereno “po glavi stanovnika” i udjelu duga u bruto domaćem proizvodu. Naime, Vlada FBIH je u istom periodu, dakle u zadnjih pet godina, smanjila dug za više od 400 miliona KM.

Ukupan dug Federacije BIH u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 27 posto, dok je u RS to 50 posto.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je sinoć za FTV da tri četvrtine ekonomskog života, 80 posto goriva i 90 posto stranih investicija ide u FBiH, s tim da se tri četvrtine PDV-a prikupi također u FBiH.

– Meni je razumljiva ta borba gospodina Dodika za svaki procenat. Mi smo postigli nekih 62 posto za FBiH. Pare se vraćaju, procenat osobito nije ni važan, bitno je da se došlo do te sume – rekao je Izetbegović govoreći o pregovorima o aranžamnu s MMF-om.

Biznis.ba