Nevjerovatne činjenice koje pokazuju koliko je zapravo skup život u New York Cityju

Prema izvještaju ekonomistice Kirstan Conley, New York City prošle godine doživio je svoj najveći ekonomski procvat u proteklih 70 godina. Vrijednosni papiri, zdravstvo, tehnologija, mediji i biznis te industrije povezane s turizmom potiču rast radnih mjesta, kaže Conley.

Kao rezultat toga, New York City konstantno se nalazi na vrhu liste top deset najskupljih gradova na svijetu za življenje. Zbog toga danas 1,5 miliona stanovnika New Yorka živi ispod nivoa siromaštva.

Business Insider donosi 13 nevjerojatnih činjenica koje pokazuju koliko je New York City zapravo skup grad.

1. Neki stanovnici New Yorka izdvajaju milione kako bi živjeli u podrumima, gdje mogu dobiti više prostora za svoj novac.

Naprimjer, podzemni dupleks od 190 kvadratnih metara u regiji Upper West Sidea košta otprilike 2,3 miliona dolara, dok je manji stan iznad skuplji za milion dolara.

2. New York City je jedini grd na svijetu sa više od stotinu milijardera.

Prema posljednjim podacima, ukupno 105 milijardera živi u ovom američkom gradu. To je više milijardera nego u bilo kojoj zemlji na svijetu, osim SAD-a, Kine i Njemačke.

3. Prosječna cijena stanarine u New Yorku Cityju je oko 3.400 dolara – dvostruko više od prosječne američke nacionalne stanarine.

New York City je treći najskuplji grad na svijetu u kojem možete iznajmiti stan, a najskuplji kvart je B attery park City na Manhattanu sa prosječnom kirijom od 5.603 dolara.

4. Mjesečna cijena parkinga u New York Cityju iznosi 606 dolara, što je više od srednje cijene kirije u pojedinim američkim gradovima kao što su California, San Joaquin, Monte Vista ili Colorado.

5. Prosječna cijena kuća u New York Cityju je 1,5 milijardi dolara, što je pet puta više od prosječne američke nacionalne cijene kuća.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

6. Kako biste živjeli solidno kao vlasnik kuće u New York Cityju, potrebno je da zarađujete 148.448 dolara mjesečno. Prosječnom radniku u SAD-u potrebno je gotovo tri godine da zaradi toliko novca.

7. U New York City je smješten najskuplji penthouse ikada prodat koji je koštao 238 milijardi dolara.

Kupac trospratnog penthousea od 2.100 kvadratnih metara u neboderu u regiji Central Park South bio je menadžer hedge-fondova, milijarder Ken Griffin.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

8. New York City ima jedan od najbogatijiih poštanskih brojeva u zemlji – 10007. Prosječna zarada ovog broja je 879.000 dolara.

9. Plaća od 75.000 dolara u New York Cityju jednaka je plaći od 195.362 dolara u San Antoniju u Texasu.

10. Jedna osoba u New York Cityju godišnje u prosjeku potroši 51.300 dolara na životne potrepštine, što je više od onoga što radnik srednje staleži u Americi zaradi za godinu dana.

To je otprilike potrošnja od 4.200 dolara mjesečno. U ove troškove uključeni su režija, hrana, prijevoz, zdravstveno osiguranje i porez.

11. Četveročlana porodica u New York Cityju može očekivati kako će potrošiti oko 124.100 dolara godišnje na životne potrepštine, što je otprilike 10.300 dolara mjesečno.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

12. Privatni vrtići i predškolske ustanove u New York Cityju mogu koštati i do 50.000 dolara godišnje, što je više od godišnje školarine na nekim univerzitetima.

13. Troškovi života u New York Cityju toliko su visoki da neki multimilionski bankari na Wall Streetu bježe iz grada zbog povoljnijeg smještaja.

I pored toga što je najmnogoljudniji grad sa najvećim brojem milijardera, prema novoj SmartAsset studiji, New York City je na broju jedan po iseljavanju bogataša koji najvećim dijelom odlaze zbog skupog smještaja u gradu.

Biznis.ba / Klix.ba