Njemačka tvrtka planira investirati deset milijuna eura u kupreški kamenolom

Predstavnici njemačke tvrtke Brilliant 3221 GmbH predstavili su Vladi Hercegbosanske županije (HBŽ) planove razvoja gospodarskog društva Dolomit d.o.o. Kupres, tvrtke koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, koja je od veljače 2021. u stopostotnom vlasništvu njemačke tvrtke.

Direktor tvrtke Brilliant 3221 GmbH Jan Wever upoznao je predsjednika županijske vlade i resornu ministricu o postojećem stanju i planiranim budućim ulaganjima u kamenolom i prateće pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda na području općine Kupres, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Analizom i mjerenjima geološkog sastava samog terena utvrđen je veoma kvalitetan materijal i njegova kvantiteta, što je temelj za budući razvoj.

Cilj tvrtke Brilliant 3221 GmbH u tekućoj godini je aktivacija samog poslovanja i proizvodnje, a u sljedećih pet godina namjera je investirati iznos od 10 do 15 milijuna eura i daljnje širenje poslovanja tvrtke s naglaskom na dodatna ispitivanja i mjerenja terena na području općine Kupres.

Što se tiče radnih mjesta, u planu je zaposliti pedeseta radnika s lokalnog područja, a istaknuta je i važnost suradnje s lokalnim kooperantima i tvrtkama s područja Hercegbosanske županije.

Predsjednik Vlade i ministrica gospodarstva HBŽ-a također su upoznati s administrativnim problemima s kojima se susrela njemačka tvrtka prilikom ulaska u taj projekt.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin i ministrica gospodarstva HBŽ-a Dijana Puzigaća istaknuli su spremnost za rješavanjem dodatnih administrativnih problema koji stoje na putu ka implementaciji projekta te su obećali biti na dispoziciju tvrtki Brilliant 3221 za sva dodatna pitanja i nejasnoće, dodaje se u priopćenju.

 

Biznis.ba / FENA