Njemački kancelar: Nema razloga za brigu za Deutsche Bank

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u petak da nema razloga za zabrinutost oko Deutsche Bank nakon što je vrijednost njenih akcija naglo pala zbog straha od bankarske krize, javlja Anadolija.

“Deutsche Bank je modernizovala svoj poslovni model i reorganizovala se. To je veoma profitabilna banka, nema razloga za brigu”, rekao je Scholz novinarima u Briselu, na kraju samita lidera EU.

On je rekao da su tokom današnjeg sastanka lideri EU razgovarali o nedavnim dešavanjima na globalnim tržištima i situaciji u evropskim zemljama.

“Evropska bankarska supervizija i finansijski sistem su robusni i stabilni, evropske banke imaju snažna kapitalna sredstva, zahvaljujući radu proteklih godina i naporima samih banaka”, naglasio je on.

Vrijednost akcija Deutsche Bank pala je u petak za oko 13 posto nakon što su promjene kreditnih obaveza porasle zbog zabrinutosti zbog moguće globalne bankarske krize.

Problemi švajcarske Credit Suisse i bankrot banaka Silicon Valley Bank i Signature Bank sa sjedištem u SAD-u izazvali su zabrinutost za stabilnost globalnog bankarskog sektora.

 

Biznis.ba