Njemačkoj prijete veliki finansijski problemi

Njemačkoj do 2023. prijeti rupa u budžetu od oko 25 milijardi eura zbog usporavanja rasta privrede zbog kojeg bi i prihodi od poreza mogli biti niži od predviđenih, pokazao je dokument Ministarstva finansija te države.

Napetosti na svjetskom tržištu i zabrinutost zbog Brexita već su primorale Njemačku da smanji svoja predviđanja rasta za ovu godinu s 1,8 na jedan posto.

Dokument Ministarstva, pripremljen za ministra finansija Olafa Scholza za predstavljanje drugim ministrima, upozorava na godišnje deficite u budžetu od pet milijardi eura do i uključujući 2022.

– Ovo je poziv na buđenje kolegama da su vremena postavljanja zahtjeva bez pokrivenih računa gotova. Sad je vrijeme za budžetsku disciplinu – poručila je zamjenica ministra Bettina Hagedorn.

Potencijalni budžetski deficiti predstavljaju dramatično pogoršanje finansija najvećeg evropskog gospodarstva koje je prošle godine zabilježilo suficit od oko 11 milijardi eura, prenosi Hina.

U dokumentu se navode dodatni rizici za budžet, uključujući troškove vezane za napuštanje ugljena kao energenta.

Kabinet kancelarke Angele Merkel bi o nacrtu budžeta za 2020. i planove za finansiranje do 2023. trebao raspravljati 20. marta.

Vladine porezne procjene trebale bi biti ažurirane 9. maja.

(Biznis.ba / Index.hr)