Novalić: BH Telecom daje milion KM za pet bolnica

Vlada FBiH od danas će u dva termina – u 12 i u 17.15 sati redovno obavještavati građane FBiH o situaciji vezanoj za koronavirus, rekao je danas u obraćanju javnosti federalni premijer Fadil Novalić.

– U tom smislu, u mom društvu će uvijek biti oni koji donose najrelevantnije informacije značajne građanima za borbu protiv koronavirusa – kazao je Novalić.

Naglašava da je Vlada FBiH u stalnom zasjedanju od danas pa sve dok ne prođe ova vanredna situacija.

– Prva noć pod zabranom kretanja je iza nas i moram priznati da su građani prilično disciplinirano poštovali sve odredbe koje smo nametnuli – rekao je Novalić.

Vlada FBiH na današnjoj je sjednici donijela odluku, kako je naveo, da BH Telecom podijeli million KM u pet bolnica – i to po 200.000 KM za bolnice u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku u svrhu nabavke respiratora i druge potrebne medicinske pomoći.

– Javna preduzeća, komunalna preduzeća rade i radit će stabilno. Dobava struje, telefona, plina, odvoz smeća – sve će funkcionirati besprijekorno i u tom smislu ne morate da brinete. Još jednom pozivam na discipline – dodao je Novalić.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Novalić naglašava da će teret krize morati podnijeti svi.

– U tom smislu već smo otvorili pregovore sa sindikatima oko mogućnosti smanjenja primanja. O izuzećima ćemo govoriti kasnije, ali stoji činjenica da u ovu krizu ni u kojem slučaju neće moći samo prebroditi realni sektor, nego će svi morati podnijeti taj teret – kazao je Novalić.

Ističe da se jedna bh. kompanija već angažirala na pravljenju sopstvenog respiratora, po uzoru na onaj koji joj je ustupljen iz UKC Tuzla.

– I na drugim mjestima već su se angažirali da rade hirurške maske za zaštitu osoblja, ali i maske za svakodnevnu zaštitu stanovništva. Cijela Bosna se probudila. Moram priznati da jako puno domaćih firmi, ali i naših ljudi iz inostranstva nudi svoju pomoć. Mi ćemo otvoriti svima vrata da učestvuju u preveniranju ove pošasti koja nas je snašla – poručio je Novalić.

Jedno od pitanja novinara bilo je i podržava li prijedlog da se u ovim vanrednim okolnostima ukine finansiranje svih političkih stranaka, a taj novac preusmjeri u fond za ublažavanje posljedica koronavirusa.

– Mi ćemo svakako raditi jedan radikalan rebalans budžeta, zato što su budžeti pravljeni u momentu kada je situacija bila normalna i regularna, kada su prihodi bili sasvim dovoljni. I naravno da će ovo utjecati na ekonomiju, da će ti prihodi sigurno biti smanjeni. Na taj način moraju biti smanjeni i svi budžeti rebalansima, ne samo federalni, nego i kantonalni pa i općinski – potcrtava premijer Novalić.

Drugo je pitanje, navodi, koji se dio tog potencijala mora preusmjeriti na borbu protiv koronavirusa.

– Sasvim je sigurno da će u tom procesu restrukturiranja gotovo sve biti smanjeno – dodaje Novalić.

Pomoć našoj zemlji, ističe, nude mnoge države, iako ona nije baš velika.

– Kina ovog momenta priprema pomoć, mislim da je ona iz Turske već došla. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković radi sa UAE, Kuvajtom. Katarom. I sve to sad ulazi u jednu intenzivniju fazu – zaključio je Novalić.

Biznis.ba