Novalić i Alsaati o investiranju Bahreina u BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nerezidentnog ambasadora Kraljevine Bahrein za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Moskvi, Ahmeda Alsaatija.

Razgovarano je o unapređenju saradnje, posebno ekonomske, kao i mogućnostima njenog proširenja na više privrednih djelatnosti.

Ambasador je istakao da postoji zainteresiranost bahreinskih investitora za ulaganja u našu zemlju.

U tom kontekstu, sagovornici su složni da treba iskorisiti mogućnosti razvijanja postojećih kapaciteta u prehrambenoj industriji, te povećanja izvoza bh. prehrambenih proizvoda, ali i razmotriti načine kako bi Bahrein te proizvode dalje izvozio u druge zemlje Zaljeva, s obzirom na povoljan geografski položaj te zemlje.

– Obzirom na velika svjetska iskustva vaših investitora, ali i naše potrebe, izuzetno smo zainteresirani za mogućnost ulaganja Kraljevine Bahrein u našu privredu, a posebno za razvoj prehrambene industrije i izvoz naših proizvoda – rekao je premijer Novalić.

Ambasador Alsaati je informirao premijera Novalića da u martu sljedeće godine planiraju u Sarajevu organizirati ekonomski i poslovni forum za zemlje jugoistočne Evrope, kako bi investitorima iz ove kraljevine bili predstavljeni potencijali koje Bosna i Hercegovina posjeduje.

Sagovornici su složni da je ovo prilika za sve zainteresirane investitore i bh. privrednike da uz direktne susrete započnu konkretnu saradnju i zajedničke projekte.

Inače, ambasador Alsaati, koji boravi u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini i održat će niz susreta s bh. zvaničnicima, na kraju susreta je pozvao premijera Novalića da posjeti Kraljevinu Bahrein, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Biznis.ba / FENA