Novalić otvorio Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine otvorio je danas 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu.

U svom obraćanju na otvaranju sajam premijer Novalić je istakao je da smo prihvatili da treba imati modernu poljoprivredu koja je tržišno orijentisana i konkurentna, ali da su se desile dvije krize s pandemijom i agresijom na Ukrajinu, koje su značajno uticale na globalne procese.

– U tim okolnostima ne snalaze se ni proizvođači hrane, ni stručnjaci, ali ni političari zbog velikih poskupljenja i zabrana izvoza pojedinih država – naveo je Novalić, dodajući kako je hrana postala strateška roba.

Naglasio je da je ovo vrijeme dramatičnih promjena u poljoprivrednoj proizvodnji korištenjem plastenika, novih sjemena i tehnologija.

– Uspjeli smo da uz velike poticaje osiguramo da imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a to isto treba učiniti i sa žitaricama i uljaricama – rekao je Novalić.

Najavio je da će Vlada FBiH i dalje značajno povećavati budžet za poljoprivredu i usmjeravati ga prema tržišnim proizvodima, ali i za slučaj kriza koje se realno mogu očekivati.

Na otvaranju sajma obratili su se i direktor sajma Ensar Mešanović, premijer KS Edin Forto, premijer TK Irfan Halilagić i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Ove godine će se n aSajmu šljive u Gradačcu predstaviti više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Turske.

Biznis.ba / FENA