Novalić pohvalio firme i fakultete koji su krenuli proizvoditi medicinsku opremu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je javnu pohvalu svim firmama i ustanovama koje su tokom proteklih dana aktivirale svoje resurse i stavile se na raspolaganje za borbu protiv koronavirusa, te istaknuo da mogu računati na podršku Vlade FBiH.

– Sinoć sam kontaktirao sa profesorima i studentima Mašinskog i Medicinskog fakutleta u Zenici. Oni trenutno prave 3D printani vizir, koji je jedno od glavnih zaštitnih sredstava za ljekare, koji su na prvoj liniji odbrane života naših građana. Vlada FBiH im je pomogla s materijalima, zatim firma OBI Sarajevo i Zenička razvojna agencija koja im je ustupila 3D printer. Možemo vidjeti i da je firma HAS Robotics iz Brčkog također je počela pomoću 3D printera proizvodnju zaštitnih maski namijenjenih prije svega medicinskom osoblju. Prevent u Goraždu je svoje pogone usmjerio isključivo na proizvodnju zaštitnih maski i zaštitnih odijela potrebnih za ljekare. Tuzlanska Dita je pokrenula masovnu proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, te je već isporučila 20 tona različitih sredstava za dezinfekciju Direkciji robnih rezervi TK. Klinički centar u Tuzli ustupio je jedan od respiratora, koje još uvijek ne koristi, kako bismo ga pokušali masovnije proizvoditi. Svjesni smo da neće biti lako, ali bosanskohercegovačke firme su i u težim uslovima uspijevale čuda. Moramo uraditi sve što je u našoj moći. Možda sam nekog izostavio, ali spomenut ću idućih dana svakog ko bude pozitivan primjer – ističe premijer Novalić.

Vlada Federacije prati ovakve projekte, i svaki efikasan sistem proizvodnje najvažnijih materijala, kako kaže, može računati na punu podršku Vlade.

– Kao cjelokupno društvo trebamo se staviti na raspolaganje ovakvim projektima, jer u konačnici – naša sudbina će najviše ovisiti o našoj proizvodnoj moći – zaključio je premijer Novalić.

Biznis.ba / FENA