Novalić: Pokrenuli smo programe za rješavanje ključnih problema mladih

Pitanje mladih osoba je najvažnije za naše društvo i mladi moraju biti tema broj jedan te se mora naći način da ostanu u svojoj državi. Oni odlaze, jer se mi bavimo svim drugim kategorijama više nego njima – istakao je u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Naglasio je da je aktuelna Vlada Federacije BiH kreirala programe kojima je cilj rješavanje ključnih problema mladih osoba.

– Vlada je uvela programe koji se odnose na poticaj prvog zapošljavanja, rješavanje stambenog zbrinjavanja mladih i uvođenje obaveznih konkursnih procedura pri zapošljavanju u javnom sektoru – naveo je Novalić.

– Vlada Federacije BiH u protekle dvije godine izdvojila više od 30 miliona KM za poticaj prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 4.000 mladih, a preko Union banke koja je u vlasništvu FBiH, Vlada je osigurala 30 miliona KM za projekat stambenog zbrinjavanja mladih sa predviđenom kamatnom stopom od 2,99% koja je najniža kamatna stopa na tržištu, što je vrlo pozitivno utjecalo na smanjenje kamatnih stopa drugih komercijalnih banaka za kredite iste namjene – naglasio je Novalić.

Potcrtao je da je zaprimljeno 319 zahtjeva iz cijele FBiH, iz 45 općina, od kojih je većina već odobrena.

Premijer ističe i da je Vlada pripremila i predložila Parlamentu FBiH izmjene Zakona o radu, kojima se, po prvi put, konačno osigurava transparentno zapošljavanje novih radnika u javnom sektoru i njihov tretman pod jednakim uslovima.

– Po novom Zakonu, svi pravni subjekti u javnom sektoru: zavodi, agencije, ustanove i preduzeća u državnom vlasništvu će moći zapošljavati nove radnike isključivo nakon provedene procedure javnog oglašavanja, čime bi se trebala prekinuti dosadašnja nepopularna praksa zapošljavanja podobnih umjesto sposobnih, odnosno svojevrsnog privatiziranja državnih firmi i institucija od strane pojedinaca čime bi osigurali jednaka prava za sve kandidate – dodao je Novalić.

Takođe podsjeća da je ovaj zakon usvojen od strane Parlamenta Federacije BiH i da njegova primjena slijedi čim predsjednik Federacije Marinko Čavara potpiše njegovo proglašenje i zakon bude objavljen u Službenim novinama.

– Mi smo uradili dosta toga i sve što smo uradili pokazalo je dobre rezultate. Stvari smo pokrenuli sa mrtve tačke i u narednom periodu treba značajno proširiti sve te aktivnosti – naglašava premijer Novalić.

Fena će u narednim danima objavljivati odgovore premijera Novalića i na druga pitanja vezana za rad Vlade u ovom mandatu.

Biznis.ba / FENA