Novalić: Pripremamo prijedlog raspodjele sredstava MMF-a

Federacija BiH još nije raspodijelila sredstva MMF-a koja su joj na račun banke uplaćena 3. juna i Vlada Federacije bi na narednoj sjednici trebalo da ponudi rješenje za raspodjelu kantonima i opštinama u paketu, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Znam da je javnost zainteresovana i za podjelu sredstava MMF-a nižim nivoima i ono što sad mogu reći jeste da ubrzano radimo i na rješenju za opštine”, rekao je Novalić.

On je istakao opredijeljenost za princip solidarnosti.

“Svima nam je jasno da su lokalne zajednice takođe pretrpjele znatne posljedice usljed pandemije virusa korona. Ali, Parlament nije donio kriterijume za raspodjelu opštinama. Planiramo da u paketu budu i kantoni i opštine, idemo s tim već na narednoj sjednici Vlade”, rekao je Novalić.

On je istakao da je rješenje koje pripremaju na tragu prijedloga Saveza opština i gradova.

Sredstva od oko 330 miliona eura kredita MMF-a, namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, uplaćena na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta u omjeru koji je ranije dogovoren, 3. juna su uplaćena na račune banaka prema instrukcijama nadležnih ministarstava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koji su mogli njima da raspolažu.

Ovom odlukom, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja protivvrijednosti KM, prema važećem kursu na dan povlačenja sredstava, što iznosi oko 330 miliona evra.

Sredstva su raspoređena po osnovu Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva finansija i trezora BiH, i to 61,5 odsto za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distrikt.

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

Trenutna kamatna stopa je na bazi 1,05 odsto uz grejs period od 39 mjeseci. Kredit se vraća u osam kvartalnih anuiteta.

 

Biznis.ba / SRNA