Novalić – Szijjarto: Unapređenje saradnje u mnogim oblastima privrede

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio u kurtoaznu posjetu ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Susretu su prisustvovali i zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija, Jelka Milićević i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Mađarski ministar stigao je danas u posjetu našoj zemlji, koju je započeo uručenjem 200.000 doza vakcina Sinopharm protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini, a na osnovu odluke mađarske Vlade donesene krajem juna ove godine.

Premijer Novalić ovom prilikom izrazio je zahvalnost mađarskoj Vladi na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv koronavirusa.

„Koristim se ovom prilikom uputiti zahvalnost Vama ministre, Vašoj Vladi, ambasadoru Mađarske u BiH i mađarskom narodu. Hvala Vam što ste, kao i drugi naši prijatelji iz svijeta, spremni pomoći građanima u BiH. Nadam se da će uskoro stići i vakcine koje je direktnim putem kupila Federacija BiH za svoje građane od Narodne Republike Kine. Još jednom hvala na iskazanom prijateljstvu i interesu za današnji susret“, kazao je premijer Novalić.

Ministar Szijjarto iskazao je punu opredjeljenost njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

„Budite sigurni da ćemo i dalje podržavati vašu zemlju na putu ka EU integracijama i euroatlantskim integracijama“, poručio je ministar Szijjarto.

Mađarski ministar je tokom susreta upoznat sa mjerama i aktivnostima koje Vlada Federacije BiH poduzima u sprečavanju i ublažavanju posljedica koronavirusa na zdravlje ljudi, ali i na stabilizaciji i oporavku privrede.

Sagovornici su istakli spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u mnogim oblastima privrede, a posebno u oblasti industrije, navodi se u saopćenju.

Biznis.ba