Najavljena putna deblokada i pomoć obrtima TK

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zajedno s predstavnicima javnih preduzeća “Autoceste FBiH” i “Ceste Federacije BiH”, posjetili su danas Tuzlanski kanton.

Premijer Novalić istakao je da su na sastanku razgovarali o daljim koracima na provođenju projekata koje finansira i sufinansira Vlada Federacije BiH na području Tuzlanskog kantona, kao i zajedničkim projektima sa ovom kantonalnom vladom. Riječ je o izgradnji putne infrastrukture, pomoći nižim niovima vlasti i zdravstvu, te privredi.

– U TK moramo raditi na modernizaciji putne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na Koridoru Vc. Ovaj kanton je najbrže rastući i najbrže sanira posljedice pandemije koronavirusa, a Vlada FBiH će izvoz iz TK pomoći narednim transferima. Prošle godine smo to uradili sa 73 miliona KM, od čega je 38,9 išlo u budžet, a ostatak privredi. Sada ćemo to ponoviti, samo će se uložiti u obrte i izvoznike koji nisu dobili sredstva prošle godine. Također, pripremamo zakon o roditeljima negovateljima koji će najvjerovatnije biti usvojen iduće sedmice – rekao je federalni premijer.

Premijer Novalić je kazao da je namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restruktuiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetine miliona KM.

Federalni ministar Ramić tokom sastanka je upoznao predstavnike TK da je sljedeće godine planirano zatvaranje kolektivnih centara na području ovog kantona, te da je do sada za ovu namjenu već izdvojeno 52 miliona KM.

Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića, današnja posjeta premijera Novalićeva i ministra Ramićeva je osnaživanje dogovora o značajnim temema za ovaj kanton. Uz održavanje likvidnosti kantonalnog budžeta i pomoći privredi, intevizirani su i razgovori o putnim pravcima Tuzla-Brčko-Orašje, a zatim Tuzla-Sarajevo.

– Govorili smo o modelima izgradnje i načinima finansiranja izgradnje autoputa Tuzla-Brčko, te o modernizaciji magistrale Tuzla-Sarajevo. Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla-Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH su nam objasnili kako to najbolje možemo učiniti – objasnio je premijer TK.

Dodao je da je dogovorena pomoć Tuzlanskom kantonu od oko 38,9 miliona KM, u istom iznosu kao i prošle godine, a koju je kantonalni premijer ocijenio kao značajan doprinos Vlade FBiH prema Tuzlanskom kantonu.

Biznis.ba