Nove obmane iz Aluminija: Novi rokovi, stari cilj – jeftina struja

Uprava “Aluminija” d.d. Mostar oglasila se saopćenjem za javnost nakon što je termin sastanka “Glencorea” i Vlade FBiH u vezi s iznalaženjem rješenja za ovu firmu pomjeren za ponedjeljak.

– Ishod krajnje neizvjesnog dana u ovim dramatičnim trenucima za mostarski “Aluminij”, koji, pokazalo se, ni pojedini visoki dužnosnici, nažalost, nisu ozbiljno shvatili, jest da nam se javio “Glencore” i osigurao finansijska sredstva za kupnju i struje i sirovina za rad “Aluminija” za sljedeća četiri dana.

Taj potez našeg dugogodišnjeg partnera i potencijalnog investitora na tragu je posljednjeg pokušaja iznalaženja rješenja za naše preživljavanje. Naime, premda je prvobitno planiran za petak, termini za sastanak čelnih ljudi “Glencorea” i vrha Vlade FBiH usklađeni su za ponedjeljak, a tada će se posljednji put pokušati postići dogovor u vezi s cijenom električne energije za nastavak poslovanja “Aluminija”.

Nažalost, sudeći prema previše udaljenim stajalištima, nismo optimistični i ne nadamo se dobrim vijestima!

Zahvalni smo “Glencoreu” što nas kraj neće stići u prvoj minuti subote, ali kako i ne bismo mogli dalje bez njihovih sredstava, tako nećemo moći dalje ni nakon utorka ako u ponedjeljak doživimo još jedan fijasko.

Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja! Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu – stoji u službenoj izjavi Uprave “Aluminija”.

Resorni ministar Nermin Džindić danas je kazao kako su investitori iz Dubaija konkretniji od “Glencorea”.

– Oni žele napraviti trogodišnji i desetogodišnji plan ulaganja “Aluminija”. Vidjet ćemo sve. “Glencore” želi opet sastanak, ali su investitori iz Dubaija bili konkretniji. Oni nisu tražili nikakvu podršku niti subvencije za struju – rekao je Džindić.

Džindić je rekao da “Glencore” želi struju do kraja godine kupovati po cijeni od 50 eura po megavatsatu.

(Biznis.ba)