Novi helikopter stigao u Republiku Srpsku, plaćen 9,4 miliona KM

Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je plaćen 9,4 miliona KM, stigao je u subotu avionom iz Amerike u Banjaluku i trebalo bi da bude u funkciji do kraja mjeseca, nakon što bude sklopljen i kada prođe sve potrebne procedure, potvrdio je danas za portal CAPITAL direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

On je rekao da helikopter nije u kompletu i da je potrebno nekoliko dana kako bi bio sastavljen s obzirom na to da je na Aerodrom Banjaluka stigao avionom.

„Kompletna ekipa je došla iz Amerike i već danas je počela sa sklapanjem helikoptera. Očekujem da će to u toku sedmice biti završeno. U četvrtak dolazi njihov probni pilot i nakon toga moramo završiti carinske procedure, registraciju, probne letove i primopredaju što bi trebalo da bude gotovo iduće sedmice. Nakon toga idemo sa praktičnim dijelom, odnosno obukom za pilote i do kraja mjeseca helikopter bi trebalo da bude operativan“, kazao je Kusturić.

Istakao je da je helikopter stigao mjesec dana prije roka i da je to veoma značajno prvenstveno zbog požara koji svake godine prave ogromne probleme u Hercegovini

„Sa ovim helikopterom ćemo moći dati daleko veći doprinos, prvenstveno kod medicinskih evakuacija, jer će uvijek moći da idu dva pilota, a nazad, pored pacijenta, mogu da idu dva doktora i tehničar sa kompletnom medicinskom opremom“, naglasio je Kusturić i dodao i da je tehnički prijem helikoptera obavljen u Filadelfiji prije 20 dana.

Republika Srpska zadužila se prošle godine 9,4 miliona KM za kupovinu ovog helikoptera. Na međunarodni tender u avgustu prošle godine stigla je samo ponuda italijanske firme “Leonardo” od koje je i kupljen helikopter.

Rok za otplatu kredita šest je godina, sa trogodišnjim „grejs“ periodom. Građani Republike Srpske ovaj novac vraćaće po kamatnoj stopi od 2,85 odsto.

Helikopterski servis ima dva operativna helikoptera, a najnoviji je star 30 godina.

Nabavka ovog helikoptera i zaduženje RS izazvala je oštre rekacije opozicije. Dok je Vlada RS opravdavala i zaduženje i nabavku, opozicija je to osporavala, navodeći da će helikopter primarno biti korišćen za privatni prevoz funkcionera RS, a ne u medicinske svrhe.

 

Biznis.ba / BN