Novi kolektivni ugovor rezultirat će uštedama u BH Telecomu i HT Eronetu

U sjedištu Vlade FBiH u Mostaru danas je potpisan Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti telekomunikacija. Njime su regulisana prava za oko 4.000 radnika u javnim preduzećima BH Telecom i HT Mostar za naredne dvije godine. Ugovor je u ime Vlade potpisao ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić, a u ime Sindikata BH Telecoma predsjednik Fikret Alić.

Pregovori za zaključenje Kolektivnog ugovora vođeni su s reprezentativnim sindikatom BH Telecoma, u čiji pregovarački tim su bili uključeni i predstavnici Sindikata HT Mostar, a uz ovlaštene pregovarače Vlade FBiH, u pregovore su bili uključeni i predstavnici ministarstava i uprava BH Telecoma i HT Mostar. Ovo je posljednji u nizu kolektivnih ugovora koji će biti potpisan u nadležnosti Vlade FBiH.

Lasić je nakon potpisa kazao da ugovor ne predviđa rast troškova, te da je usklađen sa Zakonom o radu. Tekst je većinom u skladu i s pregovaračkom pozicijom utvrđenom na Vladi koja je nastojala harmonizirati prava u svim javnim preduzećima. Visina prva utvrđena je u rasponima kako bi se omogućilo da bude na različitim nivoima u zavisnosti od poslovanja BH Telecoma i HT Eroneta. Ovim ugovorom ostvarit će se značajne uštede, posebno u BH Telecomu.

– Otkazni rok u slučaju privatizacije ili restruktiuriranja harmoniziran je s drugim preduzećima, a mogućnost davanja otpremine u skladu s Zakonom o radu značajno limitirana. Uzimajući u obzir sve navedeno, implementacija kolektivnog ugovora zajedno s restriktivnom politikom novog zapošljavanja, rezultirat će višemilionskim uštedama, a to će omogućiti stabilizaciju poslovanja oba javna preduzeća, kazao je Lasić.

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić izrazio je zadovoljstvo nakon potpisa, kazavši da nije došlo do bitnih brisanja prava, iako je došlo do kompromisnog umanjenja prava.

– Nadam se da ćemo u narednom periodu uz poboljšanje poslovanja obje kompanije i prava radnika značajno popraviti, kazao je.

Biznis.ba