Novi materijali za nastavu i učenje za metalska zanimanja

Zanimanja iz porodice zanimanja mašinstvo i obrada metala su itekako interesantna budućim srednjoškolcima i srednjoškolkama u Bosni i Hercegovini, istaknuto je iz GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) koji uime vlada Švicarske i SR Njemačke provodi projekt “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”.

Zbog potražnje za pomenutim zanimanjima na tržištu rada i obrazovanja novih generacija, koje će pohađati srednje stručne i tehničke škole u BiH, kako navode iz GIZ-a, potrebno je kontinuirano raditi na unaprjeđenju obrazovnog procesa i kreiranju novih materijala za nastavu i učenje koji prate aktuelne trendove i idu korak uz korak sa razvojem tehnologije i digitalizacije.

S ciljem unapređenje nastave i procesa transfera znanja, radna grupa sastavljena od šest profesora i profesorica mašinske grupe predmeta iz partnerskih škola projekta ”Stručno obrazovanje u BiH” (Srednja stručna škola Džemal Bijedić Goražde, Srednja tehnička škola Hasib Hadžović Goražde, Mješovita srednja škola Tešanj, Tehnička škola Gradiška i Mašinska škola Prijedor) uz podršku njemačkog eksperta kreirala je materijale za nastavu i učenje za metalska zanimanja, koji su namijenjeni za nastavnike i nastavnice mašinske grupe predmeta, ali i učenike i učenice koji se obrazuju za zanimanja iz porodice zanimanja mašinstvo i obrada metala.

Ukupno je kreirano šest nastavnih materijala, koji se sastoje iz priručnika za nastavnike i nastavnice i radnih svesaka za učenice i učenike.

Nastavni materijali će se koristiti za pripremu i realizaciju nastave u prvom i drugom razredu srednjih stručnih i tehničkih škola u kojima se učenici obrazuju za zanimanja trećeg i četvrtog stepena kao što su to npr. mašinski tehničar, obrađivač metala rezanjem, alatničar, tehničar CNC tehnologija itd.

Ujedno, nastavni materijali se mogu koristiti za pripremu i izvođenje nastave stručno-teorijskih predmeta i praktične nastave kao i za podučavanje učenika kod poslodavaca.

Novi materijali će ne samo doprinijeti unapređenju kvalitete obrazovnog procesa na duže staze, nego će olakšati svakodnevni rad nastavnika i nastavnica, a učenicima i učenicama omogućiti lakše usvajanje nastavnih sadržaja koji su predviđeni nastavnim planovima i programima za metalska zanimanja.

Aktivnosti izrade ovih priručnika i radnih materijala za nastavu i učenje podržane su u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime vlada Švicarske i SR Njemačke.

Projekt se zalaže za poboljšanje srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koje će mladićima i djevojkama ponuditi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan i konkurentan kadar na tržištu rada, saopćeno je iz GIZ-a.

Biznis.ba / FENA