Novinari u RS rade neprijavljeni i za male plaće

Novinari u Republici Srpskoj (RS) rade za veoma niske i neredovne plaće, a mnogi već godinama rade “na crno” bez izgleda da legalizuju svoj radno-pravni status, iz čega je sasvim jasno da je meterijalni i ukupni društveni položaj ove kategorije zaposlenih izuzetno težak – upozorili su iz entitetskog Saveza sindikata.

Uzroci takvog stanja su višestruki, a jedan od razloga je, kako dodaju, i taj što zaposleni u medijima RS, osim malobrojnih izuzetaka, nisu sindikalno organizovani, pa njihova prava iz rada postaju lak plijen neodgovornih i bahatih poslodavaca.

Sindikalci ističu da je 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, prilika da još jednom pozovu sve zaposlene u medijima RS da se organizuju, jer iskustvo govori da niko osim njih samih, uz punu podršku Saveza sindikata RS, neće zaštiti njihova dostignuta radnička i sindikalna prava.

Navode da ostaju otvoreni za saradnju sa svim medijima, pa i sa, kako ističu u saopćenju, onim nedobronamjernim, jer smatraju da uspješnog ekonomskog i političkog razvoja države i njenih evropskih integracija nema bez pune slobode medija.

-Od izuzetnog je značaja da se u RS stvara ambijent za potpunu slobodu u radu novinara, te da na medije i novinare prestanu prijetnje i napadi, kao i svaki pritisak formalnih i neformalnih centara moći, kako bi informisanje bilo objektivno, pravovremeno i profesionalno u službi istine i svih građana – navode iz Saveza sindikata.

Biznis.ba / FENA