Objavljen javni poziv za dodjelu 100.000 dolara za mala i srednja preduzeća u BiH

Projekt unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID WHAM) objavio je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava zainteresovanim i kvalifikovanim organizacijama iz metalskog, drvnog i sektora tekstila/obuće u Bosni i Hercegovini.

Ovaj javni poziv fokusiran je na pristup tržištima za pripremu i učestvovanje na sajmovima i poslovnim skupovima, a organizacije su pozvane da dostave koncept note svojih projektnih prijedloga do 30. januara 2019. godine.

Grantovi USAID WHAM projekta namijenjeni su brzorastućim, izvozno orijentisanim i izvozno spremnim malim i srednjim preduzećima, okrenutim ka proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta.

Ukupni iznos potencijalnih dodjeljenih sredstava je 100.000 američki dolara, a detaljnije informacije te kompletna dokumentacija za prijavu dostupna je web stranici projekta.

Cjelokupni fond bespovratnih sredstava projekta iznosi 1,6 miliona dolara, a od početka njegovog djelovanja do sada potpisani su grantovski ugovori u iznosu 498.000 dolara.

Kroz blisku saradnju sa korisnicima USAID WHAM projekt svoje grantove nastoji prilagoditi stvarnim potrebama tržišta i privrede kako bi što bolje bili iskorišteni i kako bi bio zadovoljen i širi društveni interes, od povećanja broja zaposlenih, porasta izvoza, do snažnije integracije u Evropsku uniju.

USAID WHAM projekt je trogodišnji USAID-ov program koji je s aktivnostima započeo u julu 2017. godine. Projekat implementira International Executive Sevice Corps (IESC) iz SAD u saradnji sa domaćim partnerom ENOVA. Krajnji cilj USAID WHAM projekta je rast zaposlenosti i kreiranje više od 1.500 novih radnih mjesta, uz povećanje izvoza za 30 te prodaje za 50 posto u potpomognutim preduzećima.

Vlada SAD-a do danas je prvenstveno kroz aktivnosti USAID-a pružila više od 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.

Biznis.ba / FENA