Obuka i zapošljavanje 30 nezaposlenih osoba u tekstilnoj kompaniji u Foči

Švicarski Caritas, Mraz d.o.o s Pala i Općina Foča dogovorili su da će surađivati u stvaranju novih radnih mjesta u općini Foča.

Daniel Bronkal, direktor Švicarskog Caritasa za BiH, Mladen Kovčević, direktor Mraz d.o.o i Milan Vukadinović, načelnik općine Foča, potpisali su sporazum o zajedničkom radu na obuci i zapošljavanju 30 nezaposlenih osoba u tekstilnoj kompaniji Mraz d.o.o u Foči, priopćeno je u srijedu iz Švicarskog Caritasa.

Dodaje se da će izbor i naknadna obuka i zapošljavanje započeti odmah nakon potpisivanja sporazuma.

Mraz d.o.o garantuje formalno dugoročno zapošljavanje 30 osoba u period od najmanje tri godine. Švicarski Caritas, općina i Mraz d.o.o podijelit će početne troškove obuke, opreme koji iznose do 200.000 maraka.

Ovo je prva iz niza planiranih aktivnosti u okviru projekta Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje-drinske regije 2019.-2023. (SELLS), koju provodi Švicarski Caritas u Foči i šest drugih općina u regiji.

Cilj je osigurati dugoročne i održive prihode kroz formalno zapošljavanje i promociju malog i srednjeg biznisa u regiji Gornje Drine, koja je teško pogođena nezaposlenošću i emigracijom, navodi se u priopćenju.

Biznis.ba / FENA