Očekuje se dobar rod duhana u Posavini

Ovih dana počeli su berba i sušenje duhana u Posavini. Ove godine je sortom virdžinija 40 poljoprivrednih proizvođača zasijalo 70 hektara, dok je samo pet proizvođača zasijalo berlej na tri hektra.

Prema riječima Maksima Petrovića, direktora Poljoprivredne zadruge “Obudovac”, proizvodnja berleja smanjena je zbog velikih ulaganja, zatim problema sa radnom snagom i male potražnje na tržištu.

“Cena virdžinije je malo korigovana, pa se kilogram prve klase može prodati za 4,5 maraka, druga klasa je 3,8 i za kilogram treće klase može se dobiti 3,1 marka. Cijena kilograma berleja je ostala na nivou prošlogodišnje. Tako je prva klasa tri, druga 2,5 i treća dve marke”, naglasio je Petrović.

On je posebno istakao da je stanje ovogodišnjeg roda duvana zadovoljavajuće, sa malim pojavama bolesti planca ili nekih viroza koje su uspješno suzbijene.

“Berba je počela, trenutno se radi kidanje donjih listova, a zatim sledi proces sušenja duvana. Očekujemo solidne prinose, a kvalitet ćemo znati posle prvih sušenja, mada se već sada može reći da je rod dobro ponio”, zaključio je Petrović.

Poljoprivredna zadruga “Obudovac” ugovorila je cjelokupan otkup ovogodišnjeg roda duvana i obezbijedila isplatu na vrijeme.

Često smjenjivanje kiše i sunca negativno utiče na voće i povrće, ali i na duvan koji se već bere, jer visoka vlažnost vazduha izaziva truljenje i pojavu gljivičnih oboljenja, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema preporukama agrometeorologa iz ovog zavoda, pokorica bi trebalo da bude mehanički razbijena u baštama u kojim se stvara, te sa takvih poljoprivrednih površina treba vršiti i odvodnjavanje, ukoliko je to neophodno.

Padavine, koje su u proteklih mjesec dana bile skoro svakodnevna pojava, znatno su popravile zalihu vlage u dubljim slojevima zemljišta u svim proizvodnim područjima, što je dobro za jake kulture u letnjem periodu, navode agrometeorolozi.

 

Biznis.ba / Večernje novosti